ciasto na gofry Wiedeńskie na mleku i maśle
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Zmiękcz masło w kuchence mikrofalowej.
2. Wlej cukier do zmiękczonego masła, pocieraj trzepaczką, aż będzie gładka.
3. Rozbij jajka do miski miksera, wlej mleko, ubij.
4. Łączymy masę jajeczno-mleczną ze słodkim masłem, mieszamy.
5. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj trochę soku z cytryny i soli, wlej wcześniej przygotowaną mieszankę płynnych składników.
6. Ubij ciasto mikserem. Okazuje się gładki, jednolity.
pieczemy gofry Wiedeńskie w szafce elektrycznej.
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g