ciasto naleśnikowe z dziurami na mleku i oleju roślinnym
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do głębokiego pojemnika, ubij trzepaczką.
2. Wlej cukier, wymieszaj.
3. Wlej ciepłe mleko i olej roślinny, ubij do uzyskania gładkości.
4. Przesiej mąkę, za pomocą trzepaczki doprowadź ciasto do gładkiej konsystencji i jednorodnego stanu, aby nie było bez grudek.
5. Gasimy sodę sokiem z cytryny, wprowadzamy do ciasta, mieszamy.
6. Ciasto naleśnikowe zostawiamy na 5-10 minut, po czym przystępujemy do smażenia naleśników.
pyszne naleśniki i dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g