ciasto naleśnikowe z dziurami na mleku i oleju roślinnym

lubisz naleśniki? Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować ciasto! Ciasto na naleśniki z dziurami najlepiej gotować na mleku, w wyniku czego naleśniki okażą się bardzo miękkie i delikatne. Możesz smażyć na dowolnej patelni, ale priorytetem jest oczywiście patelnia z powłoką nieprzywierającą, wtedy nie potrzebujesz dodatkowego oleju.
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 52 % 22 g
225 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Rozbij jajka do głębokiego pojemnika, ubij trzepaczką.

2. Wlej cukier, wymieszaj.

3. Wlej ciepłe mleko i olej roślinny, ubij do uzyskania gładkości.

4. Przesiej mąkę, za pomocą trzepaczki doprowadź ciasto do gładkiej konsystencji i jednorodnego stanu, aby nie było bez grudek.

5. Gasimy sodę sokiem z cytryny, wprowadzamy do ciasta, mieszamy.

6. Ciasto naleśnikowe zostawiamy na 5-10 minut, po czym przystępujemy do smażenia naleśników.

pyszne naleśniki i dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy