ciasto bez kefiru na wodzie i suchych drożdżach
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej ciepłą wodę do miski, wlej do niej sól i cukier, przesiej trochę mąki (około 1/3 części) i dodaj suche drożdże. Wymieszaj masę trzepaczką, pozostaw na około 20-25 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.
2. Kiedy nastąpi reakcja, rozbij jajko kurze, wlej olej roślinny, wymieszaj.
3. Przesiej kolejną 1/3 mąki do powstałej mieszanki, zagnieść lepkie ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu na 25 minut, a następnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść miękkie, plastyczne ciasto.
ciasto nie wymaga dalszej proofingu, możesz od razu zacząć przygotowywać ciasta.
inspiracje dla Ciebie i pyszne dania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g