ciasto bez kefiru na wodzie i suchych drożdżach

puszyste ciasto można również przygotować bez kefiru! Ciasto na placki bez kefiru i bez mleka nie jest fantastyczne. Z takiego ciasta można przygotować nie tylko ciasta, ale wszystko, czego dusza zapragnie: duże ciasta, bajgle, bułki.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 70 % 40 g
272 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Wlej ciepłą wodę do miski, wlej do niej sól i cukier, przesiej trochę mąki (około 1/3 części) i dodaj suche drożdże. Wymieszaj masę trzepaczką, pozostaw na około 20-25 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.

2. Kiedy nastąpi reakcja, rozbij jajko kurze, wlej olej roślinny, wymieszaj.

3. Przesiej kolejną 1/3 mąki do powstałej mieszanki, zagnieść lepkie ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu na 25 minut, a następnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść miękkie, plastyczne ciasto.

ciasto nie wymaga dalszej proofingu, możesz od razu zacząć przygotowywać ciasta.

inspiracje dla Ciebie i pyszne dania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy