krem z białek jaj z sokiem z cytryny i cukrem

zwiewny krem białkowy sprawi, że wypieki będą jeszcze smaczniejsze! Krem z białek jaj ma delikatną strukturę, dyskretny smak, jest lekki i przewiewny. Krem jest idealny do napełniania ciast i dekorowania ciast, ponieważ doskonale zachowuje swój kształt.
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 56 g
241 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Przygotuj łaźnię wodną: wlej wodę do rondla na około dwa palce wysokości, Wyślij do ognia, zagotuj.

2. Gdy woda się zagotuje, wybierz naczynie o nieco mniejszej objętości (zawsze biorę patelnię, wygodnie jest trzymać ją za długi uchwyt), wlej do niej cukier, rozłóż białko jaja i wlej sok z cytryny.

3. Gdy woda się zagotuje, Ustaw pojemnik ze składnikami na patelni i ubij białko mikserem przez 5 minut, następnie wyjmij patelnię z łaźni wodnej i kontynuuj ubijanie, aż masa lekko ostygnie, wystarczy dosłownie 3 minuty.

podałem liczbę składników za pierwszym razem na próbkę, więc weź pod uwagę fakt, że dodając jedno białko, czas ubijania wydłuża się o 1 minutę w łaźni wodnej i 30 sekund w procesie chłodzenia.

to wszystko! Bujny krem białkowy jest gotowy do udekorowania ciasta lub ciast!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy