wiśnie we własnym soku bez pestek i cukru

łatwy sposób na utrzymanie witamin na zimę! Nie każdy ma duże zamrażarki do zamrażania jagód. Chcę podzielić się przepisem na konserwowanie wiśni na zimę. Szybki i łatwy sposób na przygotowanie jagód do ciast i innych potraw.
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 95 % 63 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

1. Bierzemy dojrzałe wiśnie. Staraj się wybierać duże, dojrzałe jagody, ale nie przejrzałe. Usuwamy niedojrzałe i robaki. Umyć i pozostawić w wodzie na godzinę.
2. Następnie z umytych jagód musisz zdobyć nasiona. Zrób to tak, jak czujesz się komfortowo, teraz sprzedawane są urządzenia ułatwiające tę pracę. Musisz to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie zmiażdżyć miazgi.
3. Obrane jagody układamy w wcześniej wysterylizowanych słoikach.
na dnie patelni kładziemy ręcznik i wkładamy do niego słoiki. Napełnij wodą, nie sięgając do szyi kilku centymetrów.
4. Wkładamy patelnię do ognia, sterylizujemy półlitrowe słoiki przez 15 minut, jeśli słoik jest litrowy, to 20 minut. Wyjmujemy puszki i skręcamy. Zawiń, aż całkowicie ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy