wiśnie we własnym soku bez pestek i cukru
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Bierzemy dojrzałe wiśnie. Staraj się wybierać duże, dojrzałe jagody, ale nie przejrzałe. Usuwamy niedojrzałe i robaki. Umyć i pozostawić w wodzie na godzinę.
2. Następnie z umytych jagód musisz zdobyć nasiona. Zrób to tak, jak czujesz się komfortowo, teraz sprzedawane są urządzenia ułatwiające tę pracę. Musisz to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie zmiażdżyć miazgi.
3. Obrane jagody układamy w wcześniej wysterylizowanych słoikach.
na dnie patelni kładziemy ręcznik i wkładamy do niego słoiki. Napełnij wodą, nie sięgając do szyi kilku centymetrów.
4. Wkładamy patelnię do ognia, sterylizujemy półlitrowe słoiki przez 15 minut, jeśli słoik jest litrowy, to 20 minut. Wyjmujemy puszki i skręcamy. Zawiń, aż całkowicie ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g