ciasto na patelni z kremem

ciasto jest proste.
IreneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 54 % 32 g
318 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ponieważ ciasta pieczą się bardzo szybko, najpierw przygotujemy krem. Wlej mleko do rondla, rozbij 2 jajka, dodaj cukier waniliowy, 60 g mąki, cukier i umieść na wolnym ogniu. Wszystko mieszamy.
mieszając od czasu do czasu, gotuj. Gdy krem się zagotuje i zgęstnieje, dodaj masło i zdejmij z ognia.
podczas gotowania kremu zacznijmy robić ciasta. Natychmiast podgrzej patelnię na średnim ogniu. Do miski wysyłamy mleko skondensowane, 1 jajko, proszek do pieczenia. Mieszać.
następnie - 350 g przesianej mąki, wymieszaj. Dodaj kolejne 100 g mąki i zagniataj ciasto rękami. Ciasto dzielimy na 8 części.
rozwałkuj każdą część i użyj talerza, aby wyciąć równe okrągłe ciasta.
piecz ciasta na patelni bez dodawania oleju przez 1 minutę z jednej strony i 30 sekund z drugiej strony.
Zbierz ciasto: rozłóż ciasto, a następnie posmaruj kremem. Powtarzamy proces ze wszystkimi ciastami.
posiekaj orzechy włoskie i posyp ciasto na wierzchu.
szybkie ciasto quiche jest gotowe.
wskazane jest pozostawienie ciasta z kremem w lodówce na 2 godziny.
smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy