białe ciasto bez drożdży na mleku i kefirze z sodą
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj mleko i kefir, dodaj jajka, wymieszaj-na początku używam widelca, a następnie wyrabiam ciasto rękami. Dodaj sól, cukier i sodę, wymieszaj. Stopniowo zaczynamy dodawać mąkę. Ciasto będzie miękkie i lekko przylegające do dłoni. Dodaj olej słonecznikowy i dobrze ugniataj. To wszystko zajmie nie więcej niż 10 minut!
teraz ciasto musi "odpocząć" - zostawiamy je na 5-10 minut, wkładając je do celofanowej torby - bardzo wygodne .
kiedy ciasto się położy-jest gotowe! Możesz wyrzeźbić białe lub dowolne ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g