ciasto na wodzie mineralnej na pierogi i pierogi

Miękkie i elastyczne ciasto. Pierogi są bardzo smaczne i nie gotują się! Wcześniej nie próbowałem tej wersji ciasta na pierogi, gotowałem według innych przepisów. A ostatnio koleżanka się podzieliła i nie mogłam się oprzeć - bardzo smaczne miała pierogi. Podobało mi się również ciasto według tego przepisu w pracy-bardzo elastyczne, nie pęka ani podczas rzeźbienia pierogów, ani podczas gotowania. Spróbuj!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 71 % 41 g
280 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

W odpowiedniej misce wymieszaj wodę mineralną z olejem roślinnym, solą i cukrem. Rozbij jajko, wymieszaj.

przesiej mąkę. Wsyp go małymi porcjami i zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. W zależności od jakości mąki może być potrzebna nieco mniej lub wręcz przeciwnie - trochę więcej.

lepiej ugniatać ciasto bezpośrednio na stole. Powinien być miękki, bardzo elastyczny i przyjemny w dotyku.

teraz możesz z niego tworzyć pierogi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy