ugniatanie ciasta na pierogi nie trwa długo, najważniejsze jest to, że jest elastyczne i jednorodne, nie pęka i dobrze przylega do krawędzi pierogów. W takim teście najważniejszy nie jest smak, ale odporność na gotowanie we wrzącej wodzie. W końcu wszyscy kochają sznurki nie za ciasto, ale za nadzienie)) oznacza to, że najlepszym przepisem na ciasto na pierogi jest ten, który oferuje trwałe, ale nie gumowe ciasto.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto na pierogi:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
opcja bezmięsna to najlepszy wybór
to chude ciasto na pierogi jest uważane za najbardziej udane. Jest przygotowywany z minimalnego zestawu produktów, szybko ugniatany, długo przechowywany w lodówce i nie odwraca uwagi od pysznego nadzienia. Produkty dla niego:
- mąka pszenna
- woda
- sól
- olej roślinny
zagniecione ciasto jest zwijane w kulkę i wysyłane do lodówki na godzinę, po czym łatwiej jest z nim pracować. Rozwałkowuje się cienko i nie pęka. Pamiętaj, aby użyć mąki najwyższej jakości - po ugotowaniu pierogi nie staną się czarne. Długie ugniatanie nie jest wymagane, ponieważ pierogi nie muszą rosnąć w piekarniku. Aby ciasto dobrze się sklejało, możesz zwilżyć je wodą podczas rzeźbienia. Podczas gotowania pierogi zanurzaj pojedynczo w wodzie, w przeciwnym razie przykleją się do siebie.
przygotowałam ciasto na pierogi-przepis ze zdjęciem krok po kroku od 1000.menu ci pomoże.