skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne Miękkie klasyczne ciasto manti z jajkiem? Przygotuj jedzenie. Mąka ma przybliżoną ilość, może odejść zarówno więcej, jak i mniej niż określona w przepisie. Będziesz patrzeć na stan testu. Weź wodę o temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Weź dużą miskę, rozbij tam jajko, dodaj sól. Lekko ubij je widelcem. Wystarczy po prostu poluzować jajko, nie trzeba mocno ubijać.
Krok 3:
Wlej szklankę wody, wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę do osobnej miski. Te nasycisz ją powietrzem i złamiesz zbrylone grudki.
Krok 5:
Zacznij dodawać mąkę partiami do miski z jajkiem, mieszając ciasto widelcem. Najpierw będzie płynny, a następnie stopniowo zacznie gęstnieć. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając po każdym dodaniu. Gdy ciasto nie będzie już tak płynne, przenieś je na stół posypany mąką i kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 6:
Ugniataj ciasto przez długi czas, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj mąkę. Możesz kilka razy mocno uderzyć ciasto o stół, po tym stanie się znacznie bardziej miękkie i szybciej zagnieść. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Zbierz gotowe ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem lub folią. Pozostaw ciasto na 40 minut. W tym czasie dobrze rozwinie gluten zawarty w mące, a ciasto stanie się bardziej elastyczne.
Krok 8:
Ciasto z tego przepisu bardzo dobrze się rozwałkuje. Okazuje się jednocześnie miękki i nie lepki. Aby zrobić z niego manty, zwiń go w cienką warstwę. Wytnij koła szklanką lub specjalnym wycięciem.
Krok 9:
Umieść mięso mielone na środku i uformuj manti. Gotuj manti na parze, około 40 minut.
manty gotuję dużo i często, próbowałem różnych ciast. Ten przepis jest jednym z najlepszych, gotowe ciasto jest cienkie i smaczne.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g