klasyczne ciasto manti z jajkiem miękkie

Szybki, łatwy, niedrogi, wszechstronny! Klasyczne ciasto manti z jajkiem jest szczególnie miękkie i elastyczne. Świetnie nadaje się do gotowania na parze — nie pęka i twardnieje. Można z niego również gotować pierogi i pierogi, ciasto zachowuje się dobrze podczas gotowania.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 81 % 43 g
222 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne Miękkie klasyczne ciasto manti z jajkiem? Przygotuj jedzenie. Mąka ma przybliżoną ilość, może odejść zarówno więcej, jak i mniej niż określona w przepisie. Będziesz patrzeć na stan testu. Weź wodę o temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, rozbij tam jajko, dodaj sól. Lekko ubij je widelcem. Wystarczy po prostu poluzować jajko, nie trzeba mocno ubijać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej szklankę wody, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do osobnej miski. Te nasycisz ją powietrzem i złamiesz zbrylone grudki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij dodawać mąkę partiami do miski z jajkiem, mieszając ciasto widelcem. Najpierw będzie płynny, a następnie stopniowo zacznie gęstnieć. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając po każdym dodaniu. Gdy ciasto nie będzie już tak płynne, przenieś je na stół posypany mąką i kontynuuj ugniatanie rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj ciasto przez długi czas, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj mąkę. Możesz kilka razy mocno uderzyć ciasto o stół, po tym stanie się znacznie bardziej miękkie i szybciej zagnieść. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz gotowe ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem lub folią. Pozostaw ciasto na 40 minut. W tym czasie dobrze rozwinie gluten zawarty w mące, a ciasto stanie się bardziej elastyczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto z tego przepisu bardzo dobrze się rozwałkuje. Okazuje się jednocześnie miękki i nie lepki. Aby zrobić z niego manty, zwiń go w cienką warstwę. Wytnij koła szklanką lub specjalnym wycięciem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść mięso mielone na środku i uformuj manti. Gotuj manti na parze, około 40 minut.

manty gotuję dużo i często, próbowałem różnych ciast. Ten przepis jest jednym z najlepszych, gotowe ciasto jest cienkie i smaczne.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy