namaszczenie na ciastach z białek

błyszczący, śnieżnobiały i niesamowicie smaczny wierzch ciasta. Taki krem do ciasta nie wymaga dużych nakładów na składniki i jest wykonywany bardzo szybko. Oprócz ciast wielkanocnych można nim ozdobić inne wyroby cukiernicze.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 4 % 3 g
węglowodany 91 % 67 g
274 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować masło na ciastach z białek, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej samemu zrobić cukier puder, mieląc cukier granulowany w młynku do kawy. Nie warto używać gotowego, ponieważ może zawierać zanieczyszczenia, które zapobiegną ubijaniu białek. Jajko C0, najlepiej świeższe. Zrób sok z cytryny, wyciskając go z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę z zaokrąglonym dnem, w której trzepaczka będzie wygodnie chodzić. Naczynia do ubijania i to, czym będziesz ubijać, muszą być czyste i suche. W przeciwnym razie białka mogą nie ubić się w gęstą pianę. Przesiej cukier puder przez sito. W ten sposób wyeliminujesz niezmielone cząsteczki cukru, które mogą nie rozpuścić się podczas procesu ubijania. Dodaj szczyptę soli. Dodanie soli zwiększa objętość ubijanego białka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jajko mydłem i wysusz. Oddziel białko od żółtka. Nad talerzem za pomocą noża wbij skorupkę w środek jajka i podziel ją na 2 połówki. Przełóż z jednej połowy skorupy do drugiej, aż całe białko się do niej przeleje. Żółtko pozostanie w skorupce. Odłóż go, nie będziesz go potrzebować. Może być stosowany w innych potrawach. Konieczne jest bardzo ostrożne oddzielenie białka od żółtka. Jeśli przynajmniej mała cząstka żółtka dostanie się do białka, namaszczenie nie zadziała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ubijania użyj trzepaczki blendera lub miksera. Zanurz dysze w masie, aby po włączeniu nie rozpryskiwały się po bokach. Ubijaj pędzel na niskich obrotach, aż pojawi się biała piana. Czas ubijania zależy od możliwości zastosowanej techniki. Zajęło mi to 2 minuty na blenderze o mocy 1500 W.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz wysokie obroty i ubijaj, aż masa będzie śnieżnobiała i błyszcząca. Jeśli używasz miksera ręcznego lub blendera, podczas procesu ubijania przesuwaj nasadki po całej objętości miski, aby masa była równomiernie ubijana. Stanie się grubszy i niejako zwiększy swoją objętość. Podczas podnoszenia korony namaszczenie powinno powoli spływać, tworząc ostry klin. Spędziłam na tym 10 minut.

gotowy krem należy wykorzystać do dekoracji schłodzonych ciast wielkanocnych. Może tworzyć napisy i rysunki, a także smarować wierzch ciasta wielkanocnego, po prostu zanurzając go w pojemniku z masą. Nie wysycha w ciągu 2-3 godzin po ugotowaniu. Ale ten czas może zależeć od świeżości jajka, warunków przechowywania i jakości cukru, z którego wykonany jest cukier puder. Więc lepiej nie zwlekać.
ciasta wielkanocne ozdobione masą z białek wyglądają bardzo schludnie i apetycznie. A smak takiego pędzla jest bardzo przyjemny.
zwracam uwagę, że jeśli chcesz zagęścić krem, możesz zwiększyć ilość cukru pudru. Ale nie powinieneś zmniejszać, ponieważ namaszczenie będzie zbyt płynne, a to będzie niewygodne w pracy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy