marynata sojowa z miodem do kurczaka

Oryginalna marynata do gotowania kurczaka. Aby ugotować pysznego i soczystego kurczaka, należy go najpierw marynować. Jedną z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych marynat, moim zdaniem, jest marynata z sosem sojowym i miodem. A jak go ugotować, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 57 g
179 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować marynatę, weź przestronną miskę i wlej do niej sos sojowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj płynny miód. Jeśli miód jest kandyzowany, można go stopić, podgrzewając go trochę w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za miodem dodaj trochę koncentratu pomidorowego lub keczupu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj paprykę i suszoną bazylię. Czosnek można stosować zarówno świeży, jak i suchy, mielony.Świeży należy przepuścić przez prasę czosnkową. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki marynaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynuj dowolne części kurczaka w powstałej marynacie i odstaw na co najmniej godzinę. Możesz je ugotować w piekarniku. aby to zrobić, rozłóż kurczaka na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Gotowałem skrzydełka z kurczaka i pieczyłem je przez 40-50 minut. Marynata sojowa z miodem nadaje kurczakowi karmelowe nuty. Spróbuj I ty!

uwielbiam dodawać suchą bazylię do marynowania kurczaka. W tej marynacie doskonale komponuje się ze wszystkimi składnikami i nadaje potrawie Azjatycki smak. Ale możesz zmienić przyprawy według własnych upodobań.
kolendra i kolendra dodadzą drzewnego smaku. Oregano i majeranek ujawnią wszystkie swoje aromatyczne nuty podczas obróbki cieplnej. Tymianek i ostra papryka, zielona cebula i pietruszka są również idealne do kurczaka.
podczas pieczenia kurczaka w piekarniku tworzy pyszną, apetyczną, chrupiącą skórkę. Dzięki jasnej marynacie gotowe danie staje się pięknym karmelowym kolorem. Po prostu nie będzie można oderwać się od takiego kurczaka.
podczas marynowania przykryj miskę kurczaka folią spożywczą lub pokrywką, aby nie pękła i nie wyschła.
taka marynata nadaje się również do gotowania całej tuszy. Tylko czas marynowania będzie musiał zostać zwiększony o 3-4 godziny. Możesz nawet marynować poprzedniej nocy. Im dłużej marynuje, tym bardziej aromatyczne będzie mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy