skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele tanich opcji, ale zawsze zwracaj uwagę, aby sos sojowy był naturalnie fermentowany. Miód najlepiej używać odmian płynnych, kandyzowany nie zadziała. Olej roślinny może być dowolny: oliwkowy, sezamowy lub najbardziej dostępny Słonecznik. Świeży czosnek w przypadku jego braku można zastąpić czosnkiem w proszku
Krok 2:
Wlej sos sojowy do pojemnika na marynatę, dodaj miód. Dobrze wymieszaj, aby miód całkowicie się rozpuścił. Należy pamiętać, że sos sojowy jest wystarczająco słony, więc nie będziemy używać soli.
Krok 3:
Wlej olej roślinny, mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 4:
Dodaj posiekany czosnek. Przepuszczam go przez mięśnie brzucha. Możesz również zmielić go nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. W tym momencie możesz dodać ulubione przyprawy, Przyprawy i zioła do marynaty. Kozieradka, tymianek, rozmaryn, oregano będą tutaj bardzo odpowiednie. W zależności od dodatków za każdym razem otrzymasz nowy smak gotowego dania.
Krok 5:
Marynata z kaczki jest gotowa przed pieczeniem. Polecam użyć go od razu. Ponadto chcę dodać, że taka marynata jest uniwersalna: nadaje się do kurczaka, indyka, kaczki, prosiaka, a nawet mięsa.
Krok 6:
Przed marynowaniem umyj kaczkę i dobrze osusz. Czas marynowania tą marynatą może wynosić od 6 godzin do dnia. Czas pieczenia należy liczyć na to, że na każde 500 g kaczki potrzeba około 30 minut pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
smak gotowego dania zależy od samego procesu marynowania. Dlatego przestrzegaj pewnych zasad.
naczynia z marynowaną kaczką należy przykryć pokrywką lub przynajmniej folią spożywczą, a następnie włożyć do lodówki.
ale na kilka godzin przed pieczeniem ptaka należy go wyjąć, aby nasz ptak się rozgrzał.
Wyślij marynowaną kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g