marynata z kaczki przed pieczeniem w piekarniku

najsmaczniejsza marynata z kaczki przed pieczeniem. Pikantna, aromatyczna marynata dla kaczki i każdego ptaka! Wykorzystanie dostępnych składników i łatwość przygotowania sprawiają, że ta marynata jest wszechstronna! Mięso kaczki po tej marynacie okazuje się bardzo delikatne i soczyste, z chrupiącą skórką na wierzchu.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 31 % 25 g
węglowodany 65 % 52 g
337 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele tanich opcji, ale zawsze zwracaj uwagę, aby sos sojowy był naturalnie fermentowany. Miód najlepiej używać odmian płynnych, kandyzowany nie zadziała. Olej roślinny może być dowolny: oliwkowy, sezamowy lub najbardziej dostępny Słonecznik. Świeży czosnek w przypadku jego braku można zastąpić czosnkiem w proszku

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sos sojowy do pojemnika na marynatę, dodaj miód. Dobrze wymieszaj, aby miód całkowicie się rozpuścił. Należy pamiętać, że sos sojowy jest wystarczająco słony, więc nie będziemy używać soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny, mieszaj, aż będzie gładki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekany czosnek. Przepuszczam go przez mięśnie brzucha. Możesz również zmielić go nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. W tym momencie możesz dodać ulubione przyprawy, Przyprawy i zioła do marynaty. Kozieradka, tymianek, rozmaryn, oregano będą tutaj bardzo odpowiednie. W zależności od dodatków za każdym razem otrzymasz nowy smak gotowego dania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynata z kaczki jest gotowa przed pieczeniem. Polecam użyć go od razu. Ponadto chcę dodać, że taka marynata jest uniwersalna: nadaje się do kurczaka, indyka, kaczki, prosiaka, a nawet mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed marynowaniem umyj kaczkę i dobrze osusz. Czas marynowania tą marynatą może wynosić od 6 godzin do dnia. Czas pieczenia należy liczyć na to, że na każde 500 g kaczki potrzeba około 30 minut pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

smak gotowego dania zależy od samego procesu marynowania. Dlatego przestrzegaj pewnych zasad.
naczynia z marynowaną kaczką należy przykryć pokrywką lub przynajmniej folią spożywczą, a następnie włożyć do lodówki.
ale na kilka godzin przed pieczeniem ptaka należy go wyjąć, aby nasz ptak się rozgrzał.
Wyślij marynowaną kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy