ciasto na pierogi z jajkiem

proste, ale bardzo udane ciasto na pierogi. Łatwe ugniatanie, pyszne! Takie ciasto łatwo ugniata się nawet u początkujących gospodyń domowych, a wszystko dlatego, że tłuszcz żółtkowy i olej roślinny ułatwiają ten proces. Spróbuj!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 44 g
251 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej połowę mąki do miski na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj wodę do dołka mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodając pozostałą mąkę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gotowe ciasto do lodówki na pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Niech ciasto z lodówki osiągnie temperaturę pokojową - i możesz wyrzeźbić pierogi.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy