ocet jabłkowy domowej roboty

pyszny i aromatyczny przepis na odchudzanie bez większego wysiłku. W gotowaniu ocet jabłkowy jest stosowany w postaci sosów do sałatek, winegretów, doskonale nadaje się do marynowania mięsa, a także jest jednym ze składników w przygotowaniu większości sosów, przypraw, majonezów.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
26 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zwracam uwagę na przepis, w którym powiem Ci, jak zrobić ocet jabłkowy w domu. Możesz to zrobić własnymi rękami, co najważniejsze, postępuj zgodnie z instrukcjami. Bierzemy więc jabłka, wodę i cukier w określonej ilości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dojrzałe jabłka (bardzo dojrzałe, w tym padlina) nadają się do przygotowania octu jabłkowego. Dobrze umyj jabłka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie drobno posiekaj je na kawałki o dowolnym kształcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekane jabłka wkładamy do rondla (dowolnego z wyjątkiem aluminiowego).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 50 g cukru na 1 kg, jeśli jabłka są kwaśne, dodaj 100 g.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij jabłka gorącą wodą o temperaturze 70 ° C, aby przekraczała poziom jabłek o 4-5 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię w ciepłym miejscu, mieszając masę dwa razy dziennie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po dwóch tygodniach przefiltruj masę przez durszlak.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie przefiltruj przez gazę złożoną w 2-3 warstwach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej powstały płyn do dużego pojemnika fermentacyjnego, nie dodając go 7-8 cm od góry (ponieważ w tym czasie płyn wzrośnie).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie umieść patelnię w ciemnym, ciepłym miejscu na dwa tygodnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie filtruj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ocet jest gotowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlać bez mieszania octu do butelek, bez dodawania 1-2 cm od górnej części szyi i utrzymywania osadu na dnie butelki. Jeśli osad Cię denerwuje, po kilku dniach odcedź i szczelnie zatkaj, przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

lecznicze właściwości octu jabłkowego są znane od dawna. Jest to zarówno główny, jak i dodatkowy środek w leczeniu cellulitu, rozstępów, żylaków, stosowany w wielu dietach odchudzających. Ocet jabłkowy jest doskonałym środkiem do płukania włosów po umyciu szamponem, a jednocześnie odżywiając korzenie, eliminuje łamliwość włosów. Roztwór octu jabłkowego dobrze odbarwia plamy starcze na skórze. Ogólnie rzecz biorąc, przygotuj ocet jabłkowy i zastosuj ten wszechstronny produkt zgodnie z zaleceniami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy