skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zwracam uwagę na przepis, w którym powiem Ci, jak zrobić ocet jabłkowy w domu. Możesz to zrobić własnymi rękami, co najważniejsze, postępuj zgodnie z instrukcjami. Bierzemy więc jabłka, wodę i cukier w określonej ilości.
Krok 2:
Dojrzałe jabłka (bardzo dojrzałe, w tym padlina) nadają się do przygotowania octu jabłkowego. Dobrze umyj jabłka.
Krok 3:
Następnie drobno posiekaj je na kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 4:
Posiekane jabłka wkładamy do rondla (dowolnego z wyjątkiem aluminiowego).
Krok 5:
Dodaj 50 g cukru na 1 kg, jeśli jabłka są kwaśne, dodaj 100 g.
Krok 6:
Napełnij jabłka gorącą wodą o temperaturze 70 ° C, aby przekraczała poziom jabłek o 4-5 cm.
Krok 7:
Umieść patelnię w ciepłym miejscu, mieszając masę dwa razy dziennie.
Krok 8:
Po dwóch tygodniach przefiltruj masę przez durszlak.
Krok 9:
Następnie przefiltruj przez gazę złożoną w 2-3 warstwach.
Krok 10:
Wlej powstały płyn do dużego pojemnika fermentacyjnego, nie dodając go 7-8 cm od góry (ponieważ w tym czasie płyn wzrośnie).
Krok 11:
Ponownie umieść patelnię w ciemnym, ciepłym miejscu na dwa tygodnie.
Krok 12:
Ponownie filtruj.
Krok 13:
Ocet jest gotowy.
Krok 14:
Wlać bez mieszania octu do butelek, bez dodawania 1-2 cm od górnej części szyi i utrzymywania osadu na dnie butelki. Jeśli osad Cię denerwuje, po kilku dniach odcedź i szczelnie zatkaj, przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
lecznicze właściwości octu jabłkowego są znane od dawna. Jest to zarówno główny, jak i dodatkowy środek w leczeniu cellulitu, rozstępów, żylaków, stosowany w wielu dietach odchudzających. Ocet jabłkowy jest doskonałym środkiem do płukania włosów po umyciu szamponem, a jednocześnie odżywiając korzenie, eliminuje łamliwość włosów. Roztwór octu jabłkowego dobrze odbarwia plamy starcze na skórze. Ogólnie rzecz biorąc, przygotuj ocet jabłkowy i zastosuj ten wszechstronny produkt zgodnie z zaleceniami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g