ciasto z kurczaka na margarynie i kefirze

Prosty i szybki przepis na przaśne ciasto z kurczaka! Kurnik to pyszne ciasto z przekąskami z mięsem z kurczaka lub innym nadzieniem, które z reguły jest częściej przygotowywane na przaśnym cieście na bazie margaryny lub masła i kefiru lub śmietany. Proces przygotowania ciasta jest prosty, ale wymaga czasu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 62 % 38 g
314 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Margaryna jest tańszym analogiem masła, które nie jest gorsze pod względem jakości i właściwości do pieczenia. Margarynę zmiękczamy w kuchence mikrofalowej, aby dobrze pocierać trzepaczką lub łyżką. Wlej kefir o temperaturze pokojowej do miski, możesz użyć niezbyt świeżego kefiru do ciasta, ale oczywiście nie zepsutego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko kurze do miski z kefirem i margaryną, w razie potrzeby liczbę jaj kurzych można zwiększyć, ciasto okaże się jeszcze bardziej miękkie i maślane. Wymieszaj składniki trzepaczką lub łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, cukier, ponownie wymieszaj, aby rozpuścić się luźno w cieczy. Przesiej mąkę pszenną, połącz ją z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy przesiać nie tylko w celu usunięcia różnego rodzaju gruzu i wełny, ale także nasycić produkt tlenem, co z kolei sprawi, że ciasto będzie miękkie i przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamiast zwykłego proszku do pieczenia używamy sody oczyszczonej, dodajemy ją nawet nie gaszoną octem, ponieważ kefir, zwłaszcza jeśli jest wczoraj, będzie działał jak kwas mlekowy, a pożądana reakcja nastąpi po ich połączeniu. Wlej mieszaninę mąki z proszkiem do pieczenia do miski z płynną mieszanką, dodaj mąkę w częściach. Za każdym razem mieszając ciasto łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie rękami. Jednak ciasto na bazie margaryny, podobnie jak zwykłe kruche, nie należy ugniatać rękami przez długi czas, aby nie było ciasne i twarde. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w bryłę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest gotowe, wkładamy do plastikowej torby i wkładamy do lodówki na pół godziny lub godzinę. W międzyczasie możesz zrobić nadzienie do ciasta. Jeśli ciasto ma zostać upieczone następnego dnia, to nic wielkiego, jakość ciasta się nie pogorszy. Takie ciasto można przechowywać owinięte folią w lodówce przez kilka dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal / 100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy