skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Margaryna jest tańszym analogiem masła, które nie jest gorsze pod względem jakości i właściwości do pieczenia. Margarynę zmiękczamy w kuchence mikrofalowej, aby dobrze pocierać trzepaczką lub łyżką. Wlej kefir o temperaturze pokojowej do miski, możesz użyć niezbyt świeżego kefiru do ciasta, ale oczywiście nie zepsutego.
Krok 2:
Wbij jajko kurze do miski z kefirem i margaryną, w razie potrzeby liczbę jaj kurzych można zwiększyć, ciasto okaże się jeszcze bardziej miękkie i maślane. Wymieszaj składniki trzepaczką lub łyżką.
Krok 3:
Dodaj sól, cukier, ponownie wymieszaj, aby rozpuścić się luźno w cieczy. Przesiej mąkę pszenną, połącz ją z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy przesiać nie tylko w celu usunięcia różnego rodzaju gruzu i wełny, ale także nasycić produkt tlenem, co z kolei sprawi, że ciasto będzie miękkie i przewiewne.
Krok 4:
Zamiast zwykłego proszku do pieczenia używamy sody oczyszczonej, dodajemy ją nawet nie gaszoną octem, ponieważ kefir, zwłaszcza jeśli jest wczoraj, będzie działał jak kwas mlekowy, a pożądana reakcja nastąpi po ich połączeniu. Wlej mieszaninę mąki z proszkiem do pieczenia do miski z płynną mieszanką, dodaj mąkę w częściach. Za każdym razem mieszając ciasto łyżką.
Krok 5:
Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie rękami. Jednak ciasto na bazie margaryny, podobnie jak zwykłe kruche, nie należy ugniatać rękami przez długi czas, aby nie było ciasne i twarde. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w bryłę.
Krok 6:
Ciasto jest gotowe, wkładamy do plastikowej torby i wkładamy do lodówki na pół godziny lub godzinę. W międzyczasie możesz zrobić nadzienie do ciasta. Jeśli ciasto ma zostać upieczone następnego dnia, to nic wielkiego, jakość ciasta się nie pogorszy. Takie ciasto można przechowywać owinięte folią w lodówce przez kilka dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g