bita śmietana w domu

delikatny i pyszny deser jest przygotowywany w bardzo prosty sposób. Zwiewna bita śmietana będzie doskonałą warstwą na ciasto, ciasta, a jako deser jest również bardzo smaczna. Krem z kremem dostaniesz za pierwszym razem, jeśli znasz kilka sztuczek!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 70 % 32 g
węglowodany 26 % 12 g
340 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To wszystkie niezbędne składniki. Należy pamiętać, że śmietana będzie bita tylko o zawartości tłuszczu od 30% i więcej. Jeśli nie wiesz, jak prawidłowo ubić śmietanę, podzielę się swoimi sekretami z własnego doświadczenia: po pierwsze, przed przygotowaniem bitej śmietany należy je odpowiednio schłodzić. Po drugie, wskazane jest również trzymanie naczyń, w których ubijamy krem, w zamrażarce przez około 10 minut przed ubijaniem, aby było zimno

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy ubijać śmietanę. Wskazane jest, aby robić to przy niskich prędkościach-najważniejsze jest, aby nie przesadzić z ubijaniem, w przeciwnym razie mogą po prostu zamienić się w olej. Aby rozpocząć, ubij śmietanę z minimalną prędkością przez około 2-3 minuty

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz wymieszaj cukier puder, który został wcześniej przesiany przez sito i wanilinę. Następnie, nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj proszek do śmietany

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj ubijanie na niskich obrotach przez kolejne 2-3 minuty, aż do miękkich szczytów. Gdy tylko pojawią się szczyty, ubijanie należy przerwać

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasz krem jest gotowy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smakujemy jako deser lub używamy jako warstwy do ciasta lub ciast

śmietana z cukrem pudrem to całkowicie samowystarczalny i nieskomplikowany deser. Ale można go łatwo urozmaicić, dodając jagody lub owoce w zależności od sezonu i smaku! Bardzo lubię śmietanę z truskawkami, możesz dodać mrożone jagody, po ich rozmrożeniu.

doskonale komponuje się również z takim deserem galaretka pokrojona w kostkę. Latem możesz udekorować lody bitą śmietaną, posypać startą czekoladą lub polać syropem - też będzie świetnie!

ja i moi bliscy pokochaliśmy ten przysmak zarówno jako osobny deser, jak i jako warstwę ciasta. Delikatnie, smacznie, przewiewnie!

oczywiście rozumiemy, że delikatność i lekkość nie neguje wysokiej kaloryczności żadnego dania z bitą śmietaną! Dlatego jeśli chcesz ograniczyć się do kalorii i monitorować figurę, możesz sobie pozwolić na taki deser, ale bardzo, bardzo rzadko!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy