skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To wszystkie niezbędne składniki. Należy pamiętać, że śmietana będzie bita tylko o zawartości tłuszczu od 30% i więcej. Jeśli nie wiesz, jak prawidłowo ubić śmietanę, podzielę się swoimi sekretami z własnego doświadczenia: po pierwsze, przed przygotowaniem bitej śmietany należy je odpowiednio schłodzić. Po drugie, wskazane jest również trzymanie naczyń, w których ubijamy krem, w zamrażarce przez około 10 minut przed ubijaniem, aby było zimno
Krok 2:
Zaczynamy ubijać śmietanę. Wskazane jest, aby robić to przy niskich prędkościach-najważniejsze jest, aby nie przesadzić z ubijaniem, w przeciwnym razie mogą po prostu zamienić się w olej. Aby rozpocząć, ubij śmietanę z minimalną prędkością przez około 2-3 minuty
Krok 3:
Teraz wymieszaj cukier puder, który został wcześniej przesiany przez sito i wanilinę. Następnie, nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj proszek do śmietany
Krok 4:
Kontynuuj ubijanie na niskich obrotach przez kolejne 2-3 minuty, aż do miękkich szczytów. Gdy tylko pojawią się szczyty, ubijanie należy przerwać
Krok 5:
Nasz krem jest gotowy
Krok 6:
Smakujemy jako deser lub używamy jako warstwy do ciasta lub ciast
śmietana z cukrem pudrem to całkowicie samowystarczalny i nieskomplikowany deser. Ale można go łatwo urozmaicić, dodając jagody lub owoce w zależności od sezonu i smaku! Bardzo lubię śmietanę z truskawkami, możesz dodać mrożone jagody, po ich rozmrożeniu.
doskonale komponuje się również z takim deserem galaretka pokrojona w kostkę. Latem możesz udekorować lody bitą śmietaną, posypać startą czekoladą lub polać syropem - też będzie świetnie!
ja i moi bliscy pokochaliśmy ten przysmak zarówno jako osobny deser, jak i jako warstwę ciasta. Delikatnie, smacznie, przewiewnie!
oczywiście rozumiemy, że delikatność i lekkość nie neguje wysokiej kaloryczności żadnego dania z bitą śmietaną! Dlatego jeśli chcesz ograniczyć się do kalorii i monitorować figurę, możesz sobie pozwolić na taki deser, ale bardzo, bardzo rzadko!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g