klasyczne ciasto rybne

najłatwiejsze, najszybsze i najsmaczniejsze ciasto! Ryba smażona w cieście to bardzo łatwe do przygotowania i apetyczne danie. Smażenie tworzy cienką, chrupiącą skórkę na jej powierzchni, która uszczelnia cały sok i smak w środku, pozostawiając rybę soczystą i miękką. Istnieje wiele przepisów na ciasto, ale klasyczny przepis pozostaje najbardziej poszukiwany. Produkty dla niego znajdą się w każdej lodówce, a nawet najbardziej niedoświadczona gospodyni sobie z tym poradzi. Spróbuj I ty!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 65 % 24 g
173 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Jajka i mleko powinny być zimne, więc ciasto będzie smaczniejsze. Weź przyprawy do smaku, możesz zrobić tylko sól. Lub weź przyprawy do ryb. Wziąłem tylko mielony pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj mleko i jajka. Możesz mieszać trzepaczką lub prostym widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i przyprawy, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być jednorodne, bez grudek, na tyle grube, że nie spływa natychmiast z produktu, ale go otacza. Niech teraz stanie trochę, około dziesięciu minut, gluten zawarty w mące pęcznieje, a ciasto będzie lepsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kawałki pokrojonej ryby w misce z ciastem. Smaż rybę na wystarczającej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.

wybierz niezbyt tłustą rybę do smażenia w cieście, w przeciwnym razie danie może być zbyt kaloryczne. Możesz wziąć zarówno filet, jak i po prostu pokroić na kawałki. Ryby przed smażeniem w cieście należy dobrze wysuszyć.Biała ryba morska jest szczególnie smaczna w cieście, w rzece jest za dużo kości. Każdy rafinowany olej nadaje się do smażenia, patrz na smak, ale nie powinien być bardzo mały, produkty w cieście są nadal smażone w wystarczającej ilości. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, po usmażeniu połóż rybę na ręczniku papierowym, wchłonie nadmiar oleju. Jako płyn do ciasta weź również wodę mineralną, kefir, piwo, wino. Zamiast mąki możesz wziąć majonez, skrobię, ciasto z serem będzie bardzo smaczne. Istnieją również chude opcje ciasta, bez jajek, są one odpowiednie dla tych, którzy przestrzegają postu. Nie bój się dodawać alkoholu, wyparuje podczas smażenia, pozostanie tylko smak. Możesz smażyć w cieście nie tylko ryby, ale także mięso, grzyby, inne owoce morza, warzywa, a nawet owoce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy