skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Aby ciasto drożdżowe dobrze pasowało, konieczne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Mleko trzeba jeszcze trochę podgrzać. Ale uważaj! Nie przegrzewaj się. Gorące dla drożdży nieszczęścia są śmiertelne. Dotknij mleka ręką. Jeśli nie jest gorący, możesz użyć go do przygotowania ciasta. Mąkę do ciasta należy przesiać kilka razy, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Wlej trochę ciepłego mleka do małej miski i dodaj suche drożdże.
Krok 3:
Następnie dodaj cukier i trochę mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jest to konieczne, aby drożdże zaczęły działać. Zobaczysz to po bąbelkach, które pojawiły się na powierzchni. To nasze ciasto.
Krok 4:
Aby wyrobić ciasto, przygotuj przestronną miskę. Wlej do niego ciasto, dodaj szczyptę soli. Następnie wlej pozostałe ciepłe mleko i olej roślinny. Rozbij jajko. Wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę. Na początku mąka będzie dobrze mieszać za pomocą trzepaczki. Następnie możesz kontynuować wyrabianie ciasta rękami lub mikserem do ciasta. Dostosuj ilość mąki do konsystencji ciasta. Może odejść więcej lub mniej niż wskazany.
Krok 6:
Gotowy test jest miękki i prawie nie przykleja się do dłoni. Pozostaw ciasto w misce i przykryj ręcznikiem. Umieść miskę w ciepłym miejscu na około 30-60 minut. Ze względu na ciepłe mleko ciasto pasuje bardzo szybko.
Krok 7:
Kiedy ciasto jest odpowiednie, możesz z niego wyrzeźbić ciasta. Podczas pracy z ciastem drożdżowym w kuchni nie powinno być przeciągów. Nie lubi tego. Użyj gotowego ciasta zgodnie z przeznaczeniem.
z takiego ciasta drożdżowego możesz zrobić ciasta z dowolnym nadzieniem-słodkim lub nie słodkim. Jako nadzienie możesz użyć gotowanego skondensowanego mleka, gęstego dżemu, mielonego mięsa, kapusty lub ryżu z jajkiem.
ciasto można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ale zanim zaczniesz z niego gotować, pozwól mu siedzieć w cieple przez 2-3 godziny, aby drożdże się obudziły.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g