ciasto na kefir bez drożdży

świetny przepis na ciasto dla pachnących gorących białych! Ciasto kefirowe dla białych jest najlepszą alternatywą dla ciasta drożdżowego. Ciasto okazuje się miękkie i bujne, szybko piecze się je podczas smażenia białych w głębokim tłuszczu. Cała rodzina ucieknie na zapach takich soczystych gorących białych!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 72 % 38 g
231 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania ciasta kefirowego dla białych. W tym przepisie lepiej jest użyć najbardziej kwaśnego kefiru,co wyeliminuje smak sody. Ponadto kefir powinien mieć temperaturę pokojową, w żadnym wypadku nie z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do małego pojemnika, dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W dużym pojemniku do wyrabiania ciasta wbijamy jaja kurze, dodajemy sól i cukier, ubijamy składniki trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir zmieszany z sodą do ubitych jajek. Ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy dodawać mąkę małymi porcjami i zagniatać ciasto. W tym momencie najważniejsze jest, aby nie wbijać ciasta mąką. Uformowane ciasto przenosimy na stół roboczy i nadal ugniatamy ciasto przez jakiś czas.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wróć ciasto do pojemnika, wlej olej roślinny do 2-3 dawek, za każdym razem dokładnie zagniatając ciasto. Dzięki dodaniu oleju ciasto nie będzie się kleić i stanie się bardziej elastyczne. Uformuj gotowe ciasto w kulkę, przykryj folią spożywczą i pozostaw ciasto do "odpoczynku" na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować nadzienie mięsne dla białych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie usuń folię, zagniataj ciasto i podziel je na małe półfabrykaty. Rozwałkuj każdy przedmiot do ciasta, rozłóż ugotowane nadzienie mięsne i uformuj Biel, usmaż je na oleju roślinnym i podawaj na gorąco.

dużym plusem ciasta kefirowego jest szybkość jego przygotowania. Ciasto można zagnieść bardzo szybko i bez większego wysiłku, ale podczas gdy "odpoczywa", możesz przygotować swoje ulubione nadzienie mięsne, dodając aromatyczne przyprawy.
również dzięki kefirowi ciasto zachowuje swoją miękkość i puszystość następnego dnia, ciasto nie wysycha. W ten sposób belyashi i następnego dnia będą bardzo soczyste.
do białych radzę przygotować sos śmietanowy z czosnkiem i podawać na lunch lub kolację.
z tej ilości składników uzyskuje się 12 białych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy