skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania ciasta kefirowego dla białych. W tym przepisie lepiej jest użyć najbardziej kwaśnego kefiru,co wyeliminuje smak sody. Ponadto kefir powinien mieć temperaturę pokojową, w żadnym wypadku nie z lodówki.
Krok 2:
Wlej kefir do małego pojemnika, dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj.
Krok 3:
W dużym pojemniku do wyrabiania ciasta wbijamy jaja kurze, dodajemy sól i cukier, ubijamy składniki trzepaczką.
Krok 4:
Wlej kefir zmieszany z sodą do ubitych jajek. Ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Zaczynamy dodawać mąkę małymi porcjami i zagniatać ciasto. W tym momencie najważniejsze jest, aby nie wbijać ciasta mąką. Uformowane ciasto przenosimy na stół roboczy i nadal ugniatamy ciasto przez jakiś czas.
Krok 6:
Wróć ciasto do pojemnika, wlej olej roślinny do 2-3 dawek, za każdym razem dokładnie zagniatając ciasto. Dzięki dodaniu oleju ciasto nie będzie się kleić i stanie się bardziej elastyczne. Uformuj gotowe ciasto w kulkę, przykryj folią spożywczą i pozostaw ciasto do "odpoczynku" na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować nadzienie mięsne dla białych.
Krok 7:
Po określonym czasie usuń folię, zagniataj ciasto i podziel je na małe półfabrykaty. Rozwałkuj każdy przedmiot do ciasta, rozłóż ugotowane nadzienie mięsne i uformuj Biel, usmaż je na oleju roślinnym i podawaj na gorąco.
dużym plusem ciasta kefirowego jest szybkość jego przygotowania. Ciasto można zagnieść bardzo szybko i bez większego wysiłku, ale podczas gdy "odpoczywa", możesz przygotować swoje ulubione nadzienie mięsne, dodając aromatyczne przyprawy.
również dzięki kefirowi ciasto zachowuje swoją miękkość i puszystość następnego dnia, ciasto nie wysycha. W ten sposób belyashi i następnego dnia będą bardzo soczyste.
do białych radzę przygotować sos śmietanowy z czosnkiem i podawać na lunch lub kolację.
z tej ilości składników uzyskuje się 12 białych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g