ciasto na beshbarmak

Łatwy i szybki sposób na przygotowanie ciasta beshbarmak! Beshbarmak to tradycyjne narodowe danie kazachskie, czyli gotowane mięso podawane z kawałkami gotowanego ciasta, podobnego do naszego domowego makaronu. W tłumaczeniu z kazachskiego nazwa potrawy oznacza dosłownie "pięć palców". Nazwa ta powstała w czasach plemion koczowniczych, kiedy mięso jadano rękami. Ale w tym przepisie skupimy się na cieście, które ma swoje własne małe cechy gotowania, które różnią się od przepisu na rosyjski domowy makaron.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 77 % 41 g
234 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. Skład produktów jest prosty, składniki są dostępne i zawsze znajdują się w każdym domu: mąka, woda, jaja kurze, sól i olej roślinny. Istnieją przepisy na beshbarmak, w których do przygotowania ciasta używa się bulionu zamiast wody, dodaje się zioła, cebulę itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko kurze do miski, ubij je z dodatkiem soli. Jaja kurze muszą być dobrze schłodzone, więc najpierw musisz je przechowywać w lodówce, a nawet umieścić w zamrażarce na kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej zimną wodę i wymieszaj, aby jajko całkowicie rozproszyło się w cieczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej misce przesiej mąkę pszenną, aby była nasycona tlenem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę jajeczną do miski z mąką. Natychmiast wlej olej roślinny, konieczne jest, aby ciasto było posłuszne i elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw wymieszaj masę łyżką, gdy trudno będzie mieszać, a ciasto zacznie gromadzić się w grudkę, rozłóż je na posypanym mąką stole i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Powinien być gładki, stromy i elastyczny. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, musisz trochę dodać mąkę i dalej ugniatać, aż uzyska pożądaną teksturę. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest gotowe, możesz przystąpić do przygotowania tzw. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w kwadraty lub romby. Ciasto gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie, w którym gotowano mięso. Makaron należy wrzucać do wrzącej wody po jednym kawałku, aby się nie sklejały. Gotuj do miękkości i podawaj z mięsem i bulionem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy