skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. Skład produktów jest prosty, składniki są dostępne i zawsze znajdują się w każdym domu: mąka, woda, jaja kurze, sól i olej roślinny. Istnieją przepisy na beshbarmak, w których do przygotowania ciasta używa się bulionu zamiast wody, dodaje się zioła, cebulę itp.
Krok 2:
Wbij jajko kurze do miski, ubij je z dodatkiem soli. Jaja kurze muszą być dobrze schłodzone, więc najpierw musisz je przechowywać w lodówce, a nawet umieścić w zamrażarce na kilka minut.
Krok 3:
Wlej zimną wodę i wymieszaj, aby jajko całkowicie rozproszyło się w cieczy.
Krok 4:
W głębokiej misce przesiej mąkę pszenną, aby była nasycona tlenem.
Krok 5:
Wlej mieszankę jajeczną do miski z mąką. Natychmiast wlej olej roślinny, konieczne jest, aby ciasto było posłuszne i elastyczne.
Krok 6:
Najpierw wymieszaj masę łyżką, gdy trudno będzie mieszać, a ciasto zacznie gromadzić się w grudkę, rozłóż je na posypanym mąką stole i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Powinien być gładki, stromy i elastyczny. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, musisz trochę dodać mąkę i dalej ugniatać, aż uzyska pożądaną teksturę. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 7:
Ciasto jest gotowe, możesz przystąpić do przygotowania tzw. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w kwadraty lub romby. Ciasto gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie, w którym gotowano mięso. Makaron należy wrzucać do wrzącej wody po jednym kawałku, aby się nie sklejały. Gotuj do miękkości i podawaj z mięsem i bulionem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g