sos Big taystee

popularny sos o nazwie Big Taystee jak w McDonald ' s! Prawdopodobnie każda osoba przynajmniej raz w życiu odwiedziła restaurację i kawiarnię sieci McDonald ' s lub skosztowała swojego słynnego burgera Big Taystee. Na pierwszy rzut oka nie ma nic szczególnie w tym burgerze, składa się z bułki, kotletów, ziół, pomidorów i cebuli. Ale to właśnie ten fast food podbija serca, a raczej żołądki wielu ludzi. Sekret sukcesu tego dania tkwi w sosie, którego skład jest tak prosty, że można go przygotować w domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 25 % 5 g
136 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sos. Klasyczny przepis na sos Big Taystee, który jest przygotowywany w McDonald ' s, wykorzystuje specjalne sosy sałatkowe i sosy znanych firm. W razie potrzeby możesz je kupić, ale możesz sobie poradzić ze zwykłym majonezem i keczupem, które zawsze znajdziesz w lodówce. Ponadto potrzebne są kilka marynowanych ogórków, cebula, trochę słodkiej papryki, sól, ocet jabłkowy. Możesz dodać przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj ogórki kiszone nożem lub zetrzyj, druga opcja jest lepsza, aby duże kawałki marynowanych ogórków nie psowały smaku i wyglądu sosu. Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem, trudno będzie zetrzeć cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Majonez i keczup wkładamy do miski, mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekane ogórki kiszone i cebulę. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy: sól, cukier, słodką paprykę i ocet. Mieszać. Możesz uprościć i przyspieszyć proces gotowania sosu, jeśli używasz blendera. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce blendera i zmielić na papkowatą masę. Konieczne jest podgrzanie sosu w kuchence mikrofalowej na średniej mocy przez około 30 sekund, w tym celu należy użyć odpowiednich naczyń. Następnie zaciśnij miskę z sosem folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    SOS można podawać do stołu i niekoniecznie tylko z burgerem, taki sos doskonale uzupełnia każde danie mięsne. W niektórych przepisach na domowy sos Big Testi zamiast marynowanych ogórków używa się aromatu "płynnego dymu". Smak sosu znacznie różni się od gotowanego zgodnie z tym przepisem, ale jest również interesujący i przyjemny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy