skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sos. Klasyczny przepis na sos Big Taystee, który jest przygotowywany w McDonald ' s, wykorzystuje specjalne sosy sałatkowe i sosy znanych firm. W razie potrzeby możesz je kupić, ale możesz sobie poradzić ze zwykłym majonezem i keczupem, które zawsze znajdziesz w lodówce. Ponadto potrzebne są kilka marynowanych ogórków, cebula, trochę słodkiej papryki, sól, ocet jabłkowy. Możesz dodać przyprawy do smaku.
Krok 2:
Drobno posiekaj ogórki kiszone nożem lub zetrzyj, druga opcja jest lepsza, aby duże kawałki marynowanych ogórków nie psowały smaku i wyglądu sosu. Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem, trudno będzie zetrzeć cebulę.
Krok 3:
Majonez i keczup wkładamy do miski, mieszamy.
Krok 4:
Dodaj posiekane ogórki kiszone i cebulę. Mieszać.
Krok 5:
Dodaj przyprawy: sól, cukier, słodką paprykę i ocet. Mieszać. Możesz uprościć i przyspieszyć proces gotowania sosu, jeśli używasz blendera. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce blendera i zmielić na papkowatą masę. Konieczne jest podgrzanie sosu w kuchence mikrofalowej na średniej mocy przez około 30 sekund, w tym celu należy użyć odpowiednich naczyń. Następnie zaciśnij miskę z sosem folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 6:
SOS można podawać do stołu i niekoniecznie tylko z burgerem, taki sos doskonale uzupełnia każde danie mięsne. W niektórych przepisach na domowy sos Big Testi zamiast marynowanych ogórków używa się aromatu "płynnego dymu". Smak sosu znacznie różni się od gotowanego zgodnie z tym przepisem, ale jest również interesujący i przyjemny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g