skład / składniki
metoda gotowania
1. Moja wiśnia, a jednocześnie sortujemy, jagoda powinna być bez śladów zepsucia, odrywamy również łodygi.
2. Włóż jagody do miski i zalej zimną wodą, pozostaw na 15 minut, aby wiśnie były jeszcze bardziej soczyste.
3. Umyj i sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób: nad parą, w piekarniku, w kuchence mikrofalowej.
4. Włóż wiśnie do słoików, wlej każdą warstwę cukru, lekko ubij, przykryj pokrywkami i umieść w rondlu, kładąc ręcznik kuchenny na dnie.
5. Wlej ciepłą wodę do rondla, aby sięgała do ramion słoika.
6. Wysyłamy patelnię do ognia, sterylizujemy półlitrowe słoiki przez 15 minut, litrowe-20 minut.
7. Zwiń puste miejsca hermetycznie, odwróć do góry nogami, zawiń w Kratę, pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.
Przenieś wiśnie we własnym soku do stałego miejsca przechowywania w piwnicy lub spiżarni.
pyszne puste miejsca i dobre zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g