wiśnia we własnym soku z pestkami

Preparat witaminowy na zimę! Przygotuj, nie pożałujesz. Wiśnie we własnym soku z pestkami są bardzo pachnące, jak świeże. Takich półfabrykatów nie można sterylizować przez długi czas, ponieważ jagody mogą się strawić, dzięki czemu półfabrykat straci swój urok. Wiśnie we własnym soku można zamknąć bez cukru, ale to dla amatorów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 77 g
189 kcal
IG: 51 / 0 / 49

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 40 min

1. Moja wiśnia, a jednocześnie sortujemy, jagoda powinna być bez śladów zepsucia, odrywamy również łodygi.

2. Włóż jagody do miski i zalej zimną wodą, pozostaw na 15 minut, aby wiśnie były jeszcze bardziej soczyste.

3. Umyj i sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób: nad parą, w piekarniku, w kuchence mikrofalowej.

4. Włóż wiśnie do słoików, wlej każdą warstwę cukru, lekko ubij, przykryj pokrywkami i umieść w rondlu, kładąc ręcznik kuchenny na dnie.

5. Wlej ciepłą wodę do rondla, aby sięgała do ramion słoika.

6. Wysyłamy patelnię do ognia, sterylizujemy półlitrowe słoiki przez 15 minut, litrowe-20 minut.

7. Zwiń puste miejsca hermetycznie, odwróć do góry nogami, zawiń w Kratę, pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.

Przenieś wiśnie we własnym soku do stałego miejsca przechowywania w piwnicy lub spiżarni.

pyszne puste miejsca i dobre zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy