skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jajko kurze pod bieżącą ciepłą wodą. Jajka należy umyć przed gotowaniem, aby chronić się przed bakteriami takimi jak salmonella. Wbij jajko do głębokiej miski. Dodaj cukier i szczyptę soli, aby poprawić smak pasztecików. Trzepaczką ubij te składniki, aż utworzą się lekkie bąbelki.
Krok 2:
Wlej rafinowany olej roślinny (bez zapachu). Dzięki niemu ciasto stanie się gładsze, a podczas ugniatania nie przylgnie zbytnio do rąk.
Krok 3:
Dodaj główne ciasto-miękkie masło. Powinna mieć temperaturę pokojową. To znaczy bardzo miękkie, ale nie płynne. Aby osiągnąć ten stan, olej jest wcześniej wyjmowany z lodówki i pozostawiany na około trzydzieści minut w temperaturze pokojowej. Wymieszaj mieszaninę trzepaczką.
Krok 4:
Następnie wlej ciepłe mleko. Wybrałem mleko o zawartości tłuszczu 2,5%. Lepiej nie brać zbyt tłustego mleka, aby ciasto mogło dobrze pasować i rosnąć. Temperaturę mleka można określić dotykiem. Ramię powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Krok 5:
Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości przez sito raz, a następnie raz. Dodaj suche, szybko działające drożdże i wymieszaj. Podwójne przesiewanie mąki ma na celu zwiększenie miękkości każdego ciasta drożdżowego. Drożdże muszą być świeże! Przed rozpoczęciem upewnij się, że ich okres przydatności do spożycia jest normalny.
Krok 6:
Połącz suchą i płynną mieszankę i zacznij wyrabiać ciasto. Najpierw trzepaczką, a potem rękami. Pamiętaj, że ilość mąki, którą masz, może różnić się od mojej. Oznacza to, że może weźmiesz mniej lub więcej mąki. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Na początku może się wydawać, że ciasto jest płynne, zbyt lepkie w dłoniach. Ale musisz ugniatać przez co najmniej 15 minut!
Krok 8:
W tym czasie z mąki uwolni się gluten, a ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Trudno w to uwierzyć, ale między krokiem 7 a 8 nie dodałem ani grama mąki! Tylko między nimi 20 minut czasu i bardzo zmęczone ręce:) przykryj ciasto ręcznikami i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie ciasto należy ugniatać rękami i ponownie pozostawić w cieple na pół godziny. Następnie ciasto jest gotowe do formowania, proofingu i pieczenia ciast.
zawsze biorę mąkę i suche, szybko działające drożdże tych samych marek, którym ufam. I do tej pory nigdy mnie nie zawiedli. Dlatego, aby zaoszczędzić czas, częściej używam bezoparnej metody przygotowania ciasta drożdżowego. Oznacza to, że natychmiast mieszam drożdże z mąką, jak opisano tutaj.
ale niestety wszyscy producenci są inni, podobnie jak ich produkty... Nikt jeszcze nie mógł wymyślić uniwersalnego przepisu.
aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta, ktoś może potrzebować nieco mniej, a ktoś może potrzebować odpowiednio trochę więcej mleka lub mąki. Punktem odniesienia jest zawsze konsystencja ciasta i jego długie ugniatanie.
to ciasto maślane pięknie rośnie. Praca z nim to przyjemność!
dostałem 12 miękkich i rumianych pasztecików z dżemem morelowym. Nawet wcześniej nie posmarowałem ich żółtkiem na wierzchu.
smacznego!
--------------------
artykuł na pomoc:
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g