maślane ciasto drożdżowe w piekarniku

z tym ciastem paszteciki z dowolnym nadzieniem będą pyszne! Ciasto według tego przepisu smakuje dość neutralnie, z minimalną przewagą w kierunku słodyczy. Ale idealnie nadaje się do pieczenia ciast zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Ciasta okażą się miękkie i przewiewne.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 40 g
297 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj jajko kurze pod bieżącą ciepłą wodą. Jajka należy umyć przed gotowaniem, aby chronić się przed bakteriami takimi jak salmonella. Wbij jajko do głębokiej miski. Dodaj cukier i szczyptę soli, aby poprawić smak pasztecików. Trzepaczką ubij te składniki, aż utworzą się lekkie bąbelki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej rafinowany olej roślinny (bez zapachu). Dzięki niemu ciasto stanie się gładsze, a podczas ugniatania nie przylgnie zbytnio do rąk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj główne ciasto-miękkie masło. Powinna mieć temperaturę pokojową. To znaczy bardzo miękkie, ale nie płynne. Aby osiągnąć ten stan, olej jest wcześniej wyjmowany z lodówki i pozostawiany na około trzydzieści minut w temperaturze pokojowej. Wymieszaj mieszaninę trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej ciepłe mleko. Wybrałem mleko o zawartości tłuszczu 2,5%. Lepiej nie brać zbyt tłustego mleka, aby ciasto mogło dobrze pasować i rosnąć. Temperaturę mleka można określić dotykiem. Ramię powinno być ciepłe, ale nie gorące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości przez sito raz, a następnie raz. Dodaj suche, szybko działające drożdże i wymieszaj. Podwójne przesiewanie mąki ma na celu zwiększenie miękkości każdego ciasta drożdżowego. Drożdże muszą być świeże! Przed rozpoczęciem upewnij się, że ich okres przydatności do spożycia jest normalny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz suchą i płynną mieszankę i zacznij wyrabiać ciasto. Najpierw trzepaczką, a potem rękami. Pamiętaj, że ilość mąki, którą masz, może różnić się od mojej. Oznacza to, że może weźmiesz mniej lub więcej mąki. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na początku może się wydawać, że ciasto jest płynne, zbyt lepkie w dłoniach. Ale musisz ugniatać przez co najmniej 15 minut!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie z mąki uwolni się gluten, a ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Trudno w to uwierzyć, ale między krokiem 7 a 8 nie dodałem ani grama mąki! Tylko między nimi 20 minut czasu i bardzo zmęczone ręce:) przykryj ciasto ręcznikami i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie ciasto należy ugniatać rękami i ponownie pozostawić w cieple na pół godziny. Następnie ciasto jest gotowe do formowania, proofingu i pieczenia ciast.

zawsze biorę mąkę i suche, szybko działające drożdże tych samych marek, którym ufam. I do tej pory nigdy mnie nie zawiedli. Dlatego, aby zaoszczędzić czas, częściej używam bezoparnej metody przygotowania ciasta drożdżowego. Oznacza to, że natychmiast mieszam drożdże z mąką, jak opisano tutaj.
ale niestety wszyscy producenci są inni, podobnie jak ich produkty... Nikt jeszcze nie mógł wymyślić uniwersalnego przepisu.
aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta, ktoś może potrzebować nieco mniej, a ktoś może potrzebować odpowiednio trochę więcej mleka lub mąki. Punktem odniesienia jest zawsze konsystencja ciasta i jego długie ugniatanie.
to ciasto maślane pięknie rośnie. Praca z nim to przyjemność!
dostałem 12 miękkich i rumianych pasztecików z dżemem morelowym. Nawet wcześniej nie posmarowałem ich żółtkiem na wierzchu.
smacznego!

--------------------
artykuł na pomoc:
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy