skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste ciasto na pizzę? Przygotuj składniki. Lepiej zagotować wodę i schłodzić do temperatury pokojowej. W razie potrzeby zamiast przegotowanej wody możesz wziąć przefiltrowaną wodę, mleko, kefir lub serwatkę. We Włoszech do pizzy używa się mąki z pszenicy durum. Jeśli go nie masz, spróbuj kupić nie bielony i bogaty w gluten. Od tego zależy zarówno jakość ciasta, jak i smak gotowej pizzy.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać i lepiej nie raz. Po pierwsze, nasyci mąkę tlenem, sprawi, że będzie lżejsza i bardziej przewiewna, ciasto posłuszne i elastyczne, a wykonane z niego produkty będą smaczne i miękkie. Po drugie, pozwoli to uniknąć dostania się do ciasta obcych przedmiotów, które mogą znajdować się w paczce mąki.
Krok 3:
W osobnej misce ubij jaja kurze, dodaj sól i ubij widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki, białko jaja kurzego powinno całkowicie się rozproszyć, wymieszać z żółtkiem. Dodaj tam wodę, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Wlej mieszankę jajeczną i olej roślinny do miski z mąką (możesz zrobić wgłębienie i wlać wszystko do utworzonego otworu) i zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami, aby uzyskać jednorodną konsystencję. W razie potrzeby należy dodać trochę przesianej mąki pszennej.
Krok 5:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami, w razie potrzeby dodając mąkę. Każdy producent ma inną jakość i gęstość mąki, więc ilość mąki wymagana do wyrabiania ciasta może się zmienić w górę lub w dół. Skoncentruj się przede wszystkim na konsystencji: ciasto powinno być elastyczne i gładkie, dość gęste, ale podatne na zwijanie w cienką warstwę (około 5 mm)
Krok 6:
Ciasto jest gotowe. Możesz przystąpić do przygotowania nadzienia do pizzy i pieczenia lub smażenia. To ciasto lepiej nadaje się do robienia pizzy na patelni, ale w piekarniku z tym ciastem otrzymasz pyszną domową pizzę. Smacznego!
polecam przesiać trochę więcej mąki i wziąć trochę mniej do ugniatania niż wskazano w przepisie, w razie potrzeby dodając pozostałą przesianą mąkę, uzyskując pożądaną konsystencję ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj
o mące i jej właściwościach!
Pizza na tym cieście z dodatkami takimi jak kiełbasa, ser, grzyby sprawia, że takie wypieki są nie tylko bardzo smaczne, ale także satysfakcjonujące. Pizzę można podawać nie tylko z herbatą, ale można ją zastąpić pełnym lunchem lub kolacją.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g