najprostsze ciasto do pizzy bez drożdży

najłatwiejsze i najszybsze ciasto na pyszną pizzę! Pizza to najbardziej uniwersalna doskonała opcja na przyjęcie nieoczekiwanych gości lub powód do zadowolenia gospodarstw domowych w niedzielne popołudnie. Jednocześnie podstawę można wykonać w ciągu kilku minut, jeśli zagnieść proste ciasto bez drożdży.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 65 % 36 g
249 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste ciasto na pizzę? Przygotuj składniki. Lepiej zagotować wodę i schłodzić do temperatury pokojowej. W razie potrzeby zamiast przegotowanej wody możesz wziąć przefiltrowaną wodę, mleko, kefir lub serwatkę. We Włoszech do pizzy używa się mąki z pszenicy durum. Jeśli go nie masz, spróbuj kupić nie bielony i bogaty w gluten. Od tego zależy zarówno jakość ciasta, jak i smak gotowej pizzy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać i lepiej nie raz. Po pierwsze, nasyci mąkę tlenem, sprawi, że będzie lżejsza i bardziej przewiewna, ciasto posłuszne i elastyczne, a wykonane z niego produkty będą smaczne i miękkie. Po drugie, pozwoli to uniknąć dostania się do ciasta obcych przedmiotów, które mogą znajdować się w paczce mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij jaja kurze, dodaj sól i ubij widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki, białko jaja kurzego powinno całkowicie się rozproszyć, wymieszać z żółtkiem. Dodaj tam wodę, mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszankę jajeczną i olej roślinny do miski z mąką (możesz zrobić wgłębienie i wlać wszystko do utworzonego otworu) i zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami, aby uzyskać jednorodną konsystencję. W razie potrzeby należy dodać trochę przesianej mąki pszennej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami, w razie potrzeby dodając mąkę. Każdy producent ma inną jakość i gęstość mąki, więc ilość mąki wymagana do wyrabiania ciasta może się zmienić w górę lub w dół. Skoncentruj się przede wszystkim na konsystencji: ciasto powinno być elastyczne i gładkie, dość gęste, ale podatne na zwijanie w cienką warstwę (około 5 mm)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest gotowe. Możesz przystąpić do przygotowania nadzienia do pizzy i pieczenia lub smażenia. To ciasto lepiej nadaje się do robienia pizzy na patelni, ale w piekarniku z tym ciastem otrzymasz pyszną domową pizzę. Smacznego!

polecam przesiać trochę więcej mąki i wziąć trochę mniej do ugniatania niż wskazano w przepisie, w razie potrzeby dodając pozostałą przesianą mąkę, uzyskując pożądaną konsystencję ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

Pizza na tym cieście z dodatkami takimi jak kiełbasa, ser, grzyby sprawia, że takie wypieki są nie tylko bardzo smaczne, ale także satysfakcjonujące. Pizzę można podawać nie tylko z herbatą, ale można ją zastąpić pełnym lunchem lub kolacją.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy