ciasto drożdżowe na pączki

ciasto drożdżowe bez problemu! Nie wierzysz? Spróbuj! Bujne, przewiewne, rumiane pączki to zasługa odpowiednio zagniecionego ciasta. W ten sposób nie próbuj, a po niewłaściwym ugotowaniu ciasta niemożliwe jest osiągnięcie z niego idealnego dania. Dlatego gotuję tylko według tego przepisu - sprawdzonego, który polecam wszystkim miłośnikom pączków.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 73 % 44 g
277 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, a także podgrzej mleko. Wymieszaj oba składniki w jednym głębokim pojemniku.

tutaj rozbijamy jajko, dodajemy sól i cukier. Dodaj drożdże i przesianą mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być strome, elastyczne, elastyczne. Przykryj serwetką, pozostaw w cieple na półtorej godziny.

zagniatamy gotowe ciasto i formujemy pączki.

gotuj pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy