skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Gotową mieszankę przypraw do wieprzowiny można zastąpić szczyptą Curry, papryką, kardamonem, gałką muszkatołową, kolendrą, bazylią. Aby uzyskać ostrość, możesz dodać chili na czubku noża.
Krok 2:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Do marynaty używam czerwonej cebuli-jest nieco słodsza i łagodniejsza w smaku. Jeśli nie masz czerwonej cebuli, możesz użyć zwykłej cebuli. Szalotka też się sprawdzi. Cebuli nie można pokroić, ale zmielić w blenderze na puree lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. W takim przypadku marynata będzie bardziej lepka i aromatyczna.
Krok 3:
W misce połącz sos sojowy, olej roślinny, mieszankę przypraw wieprzowych, cukier, sól i mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nie trzeba dodawać soli-sos sojowy jest już słony. Niektóre mieszanki mogą zawierać dużo ostrej ostrej papryki. Dlatego przy stosowaniu takich przypraw lepiej nie dodawać czarnego pieprzu lub dodawać go trochę-sos może być zbyt ostry.
Krok 4:
Dodaj posiekaną czerwoną cebulę i ząbki czosnku przepuszczone przez prasę do sosu. Ponownie wymieszaj wszystko.
Krok 5:
Marynata wieprzowa jest gotowa. Można w nim marynować jako cały kawałek mięsa, na przykład carbonade o wadze do 600 g lub małe lub średnie kawałki wieprzowiny (gulasz, schab, eskalopy, antrykot itp.), a także mięso na grilla. Taka ilość marynaty wystarczy na 500-600 g wieprzowiny.
ta marynata nadaje się nie tylko do wieprzowiny, ale także do każdego mięsa lub drobiu, czy to jagnięciny, wołowiny, kurczaka czy indyka.
podstawą marynaty jest sos sojowy i olej roślinny. W razie potrzeby możesz dodać 1-2 łyżki do tej marynaty. l koncentrat pomidorowy lub keczup. Aby nadać marynacie pikantną nutę, nadaje się mały kawałek korzenia imbiru startego na drobnej tarce lub 1/2 łyżeczki.suchy proszek.
czosnek można również zastąpić podobnym proszkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g