marynata wieprzowa z sosem sojowym

Przygotuj wszechstronną marynatę do każdego dania wieprzowego. Bardzo często smak gotowego mięsa zależy od marynowania. Dlatego wybór i przygotowanie marynaty należy zwrócić wystarczającą uwagę. Marynata z sosu sojowego, oleju roślinnego i cebuli sprawi, że mięso będzie miękkie, soczyste i aromatyczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 64 % 34 g
224 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Gotową mieszankę przypraw do wieprzowiny można zastąpić szczyptą Curry, papryką, kardamonem, gałką muszkatołową, kolendrą, bazylią. Aby uzyskać ostrość, możesz dodać chili na czubku noża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Do marynaty używam czerwonej cebuli-jest nieco słodsza i łagodniejsza w smaku. Jeśli nie masz czerwonej cebuli, możesz użyć zwykłej cebuli. Szalotka też się sprawdzi. Cebuli nie można pokroić, ale zmielić w blenderze na puree lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. W takim przypadku marynata będzie bardziej lepka i aromatyczna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz sos sojowy, olej roślinny, mieszankę przypraw wieprzowych, cukier, sól i mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nie trzeba dodawać soli-sos sojowy jest już słony. Niektóre mieszanki mogą zawierać dużo ostrej ostrej papryki. Dlatego przy stosowaniu takich przypraw lepiej nie dodawać czarnego pieprzu lub dodawać go trochę-sos może być zbyt ostry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną czerwoną cebulę i ząbki czosnku przepuszczone przez prasę do sosu. Ponownie wymieszaj wszystko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynata wieprzowa jest gotowa. Można w nim marynować jako cały kawałek mięsa, na przykład carbonade o wadze do 600 g lub małe lub średnie kawałki wieprzowiny (gulasz, schab, eskalopy, antrykot itp.), a także mięso na grilla. Taka ilość marynaty wystarczy na 500-600 g wieprzowiny.

ta marynata nadaje się nie tylko do wieprzowiny, ale także do każdego mięsa lub drobiu, czy to jagnięciny, wołowiny, kurczaka czy indyka.
podstawą marynaty jest sos sojowy i olej roślinny. W razie potrzeby możesz dodać 1-2 łyżki do tej marynaty. l koncentrat pomidorowy lub keczup. Aby nadać marynacie pikantną nutę, nadaje się mały kawałek korzenia imbiru startego na drobnej tarce lub 1/2 łyżeczki.suchy proszek.
czosnek można również zastąpić podobnym proszkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy