są używane jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Do gotowania używamy samej kolendry i nasion -
kolendra
.
dania z kolendry
nie ogranicza się do dodawania tej świeżej zieleni do świeżych
sałatki warzywne
, które gotujemy w domu w okresie letnim. Kolendra, zarówno świeża, jak i suszona, jest szeroko stosowana w potrawach narodowych, zwłaszcza w
kuchnia gruzińska
. Tutaj możemy spotkać różne
przepisy z kolendrą
, które są obecne w Gruzji na każdym stole. Są to Kharcho, orientalna przekąska, satsivi, chihirtma, bozartma, owdukh, chanahi, Lula-kebab, jagnięcina z zieloną fasolą, Tawa-Kebab, azerbejdżański Kebab, gotowany sum, pstrąg z orzechami i wiele innych potraw. Dla aromatu i specyficznego smaku kolendrę dodaje się również do
zupy
: zupa guriańska, zupa z groszkiem i ryżem, zupa lobio, zupa z ryżem i cebulą, zupa matsuna, zupa grzybowa z ryżem. Również świeże lub marynowane przepisy na kolendrę mają różne przyprawy do potraw mięsnych.
wielu kucharzy używa kolendry do swoich potraw, zamiast znanych nam i szeroko rozpowszechnionych pikantnych roślin, takich jak
pietruszka
lub
koperek
.
korzyści z kolendry są ogromne, ponieważ jej liście są bogate w cenny zestaw witamin, takich jak, B1, B2, P, C, kwas askorbinowy, pektyna, karoten i rutyna oraz pierwiastki śladowe, których potrzebuje nasz organizm. Kolendra dezynfekuje nasze jelita i oczyszcza je ze szkodliwych bakterii, poprawia sen, apetyt i obniża ciśnienie krwi. Tradycyjna medycyna od czasów starożytnych używa kolendry do leczenia organizmu. Nalewki i wywary z niego pomagają usunąć niepotrzebne sole z organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają trawienie. Kolendra jest stosowana w zapaleniu żołądka, wrzodach żołądka, histerii i profilaktyce onkologicznej.
chleb Borodino, gruzińska i abchaska adjika, Gruzińskie sosy tkemali i satsibeli, koreańska marchewka, konserwy rybne zawierają kolendrę przepisy na jego przygotowanie są szeroko rozpowszechnione nie tylko w Gruzji (Lula-kebab, Kharcho, lobio, Kebab i inne dania narodowe), ale także w wielu innych miastach i krajach.
kolendra
jest używany jako środek aromatyzujący w kiełbasach, piwie, w różnych marynatach i sosach oraz w wielu produktach z ciasta, które przygotowujemy w domu.
w 1830 r. kolendra została sprowadzona z Hiszpanii do Rosji, przyprawa wcześniej nie była znana w Rosji.
dania z kolendry
stały się tak znane i popularne, że czasami nie zauważamy jego obecności na stole. Na przykład szprot w puszkach bałtyckich nie jest możliwy bez dodania do niego kolendry. A indyjskie przyprawy, takie jak
Curry
i różne mieszanki mają w swoim składzie znaczną część kolendry. Kolendra z wielką przyjemnością dodaje się do wielu potraw w wielu krajach. Wyjątkowymi jego miłośnikami są wszyscy
kuchnie orientalne
, gdzie kolendra jest dodawana do prawie wszystkich potraw i w dużych ilościach, ponieważ te potrawy są nie tylko aromatyczne, ale także przydatne.
nasiona kolendry dodaje się do duszonych
dania mięsne
i do różnych produktów mącznych. Kolendrę dodaje się również do
marynaty
. Kaukaz jest bardzo znany z takich marynat.
słynne orientalne słodycze zawierają również kolendrę, tylko w postaci kandyzowanej. Te przysmaki są nadal sprzedawane na wschodnim bazarze w Turcji, Iranie i krajach arabskich.
często kolendra jest całkowicie nalewana na alkohol, otrzymując nalewkę z kolendry. Wiele alkoholi zawiera wyciśnięcie z nasion kolendry lub całych nasion. A słynne odmiany ginu zawierają olej kolendrowy. Napoje z nalewką z kolendry mają działanie uspokajające.
56 kcal
2 hours30 minutes
Najlepszy przepis na pyszną koreańską przekąskę kalafiorową! Ponieważ szybko i
98 kcal
9 hours15 minutes
Świetny przepis na przygotowanie na zimę! Bardzo proste i łatwe!
175 kcal
1 day
Ryba ma doskonały smak! Radzę gotować dla wszystkich!
318 kcal
6 hours
Soczyste, pachnące domowe kotlety, ale tylko posiekane! Ten przepis przyjdzie na
210 kcal
35 minutes
Łatwe, szybkie i smaczne! Z prostych produktów!
28 kcal
1 day
Oryginalny, pikantny, szybki, prosty i bardzo smaczny! Czosnek niedźwiedzi
97 kcal
1 hour10 minutes
Bardzo smaczne i zdrowe danie. Łatwy i szybki w przygotowaniu.
138 kcal
30 minutes
Meksykańska sytość dla radości żołądka. Prawdziwie pożywna sałatka, która jednak
207 kcal
1 hour
Pyszne cienkie tortille dla Ciebie i Twojej rodziny. W Indiach bardzo lubią
125 kcal
30 minutes
Lobio z strąków fasoli-szybkie i proste, smaczne i aromatyczne. Zapoznajemy się
153 kcal
1 hour30 minutes
Zdrowa, smaczna, aromatyczna jagnięcina bez grilla! Gotując zamiast zwykłych
199 kcal
3 hours
Domowy, najsmaczniejszy, apetyczny, dla całej rodziny! Hamburger jak w McDonald
73 kcal
45 minutes
Pikantna przekąska z bakłażanem dla miłośników koreańskiej kuchni! Takie danie
241 kcal
1 hour15 minutes
Bardzo proste, od zwykłych produktów, święto każdego dnia! Pieczenie ciast z
113 kcal
30 minutes
Szybki, prosty i pyszny! Grzyby duszone, w sosie śmietanowym.
177 kcal
1 hour10 minutes
Kotlety z dodatkiem imbiru i warzyw są po prostu pyszne! Smakowity.
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Przekąski
- Warzywa
- Słodkie
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Czosnek
- Zieleń
- Kolendra
- Z papryką
- Sól
- Przyprawy suche
- Dania z olejem roślinnym
- Woda
- Z sok
- Kuchnia azjatycka
- Przekąski zimne
- Marynowanie
- Pyszne chude sałatki
- Z marchwi
- Z kapusty
- Bez jajek
- Wegetarianizm
- Bezmleczny stół
- Przepisy bezmleczne
- Cukier