Ciepłe bułki z bakłażana

nie lubisz mięsa? Te bułki z bakłażanem są dla ciebie!
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 31 % 5 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
Rozgrzej piekarnik do 180C. pokrój bakłażany w paski o grubości 5 mm i usmaż z obu stron na oliwie z oliwek.
pokrój mozzarellę na małe talerze. Zetrzyj parmezan.
na przygotowanych talerzach bakłażana kładziemy okrąg mozzarelli, na nim szczyptę drobno posiekanych ziół (kolendra+bazylia) na wierzchu - okrąg pomidora - potem znowu warzywa i okrąg mozzarelli. Przekręć rolkę. Układamy je w żaroodpornej formie, posypujemy startym parmezanem na wierzchu
włóż formę do piekarnika i piecz przez 5-7 minut.
do sosu przetrzyj pomidora, podgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz, zagotuj i zdejmij z ognia. Wlej część sosu na talerz, połóż upieczony bakłażan na wierzchu, polej pozostałym sosem, posyp wiórkami parmezanu. Możesz ozdobić bazylią, gałązkami kolendry i liśćmi sałaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy