ciepłe bułki z bakłażana
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 180C. pokrój bakłażany w paski o grubości 5 mm i usmaż z obu stron na oliwie z oliwek.
pokrój mozzarellę na małe talerze. Zetrzyj parmezan.
na przygotowanych talerzach bakłażana kładziemy okrąg mozzarelli, na nim szczyptę drobno posiekanych ziół (kolendra+bazylia) na wierzchu - okrąg pomidora - potem znowu warzywa i okrąg mozzarelli. Przekręć rolkę. Układamy je w żaroodpornej formie, posypujemy startym parmezanem na wierzchu
włóż formę do piekarnika i piecz przez 5-7 minut.
do sosu przetrzyj pomidora, podgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz, zagotuj i zdejmij z ognia. Wlej część sosu na talerz, połóż upieczony bakłażan na wierzchu, polej pozostałym sosem, posyp wiórkami parmezanu. Możesz ozdobić bazylią, gałązkami kolendry i liśćmi sałaty.
pokrój mozzarellę na małe talerze. Zetrzyj parmezan.
na przygotowanych talerzach bakłażana kładziemy okrąg mozzarelli, na nim szczyptę drobno posiekanych ziół (kolendra+bazylia) na wierzchu - okrąg pomidora - potem znowu warzywa i okrąg mozzarelli. Przekręć rolkę. Układamy je w żaroodpornej formie, posypujemy startym parmezanem na wierzchu
włóż formę do piekarnika i piecz przez 5-7 minut.
do sosu przetrzyj pomidora, podgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz, zagotuj i zdejmij z ognia. Wlej część sosu na talerz, połóż upieczony bakłażan na wierzchu, polej pozostałym sosem, posyp wiórkami parmezanu. Możesz ozdobić bazylią, gałązkami kolendry i liśćmi sałaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g