gorąca przekąska-saute bakłażan z pomidorami i papryką

aromatyczna gorąca przekąska, która pasuje do każdego menu! Saute jest bardzo smaczne, satysfakcjonujące i nie wstydzi się postawić na świątecznym stole. Lubię te bakłażany, ponieważ są gotowane bez octu i czosnku. Ponieważ mamy bakłażany w Izraelu przez cały rok, Zwykle gotuję połowę normy i przechowuję je w lodówce, chociaż smażony bakłażan nie jest przechowywany przez długi czas, ponieważ jest szybko spożywany.
matanyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie bakłażana

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczenie marchewki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedzanie oleju z marchwi

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczenie papryki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażenie cebuli

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowane warzywa do duszenia marynaty

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażona cebula, marchewka, papryka na patelni

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić marynatę (SOS)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażone bakłażany ułożone warstwami na patelni

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe saute

pokrój bakłażany w kółka (1-1, 5 cm), Posol, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Po tym, jak są solone i wydzielają sok, należy je wycisnąć i smażyć na różowo.

podczas gdy bakłażany są solone, zajmijmy się innymi warzywami.

zetrzyj marchewki na grubej tarce i smaż do miękkości. Po usmażeniu marchewki należy ją ułożyć na talerzu, a następnie ułożyć tak, aby olej spłynął z niej z powrotem na patelnię, ponieważ na tym samym oleju usmażymy pozostałe warzywa (jeśli olej do smażenia następnej porcji warzyw nie wystarczy, należy go trochę dodać).

 paprykę pokroić w paski, usmażyć i ułożyć na talerzu tak samo jak marchewkę.

cebulę pokroić w półpierścienie, usmażyć, ułożyć na talerzu.

zetrzyj pomidory (bez skórki).

następnie wszystkie smażone warzywa ułożyć na rozgrzanej patelni, wymieszać i zalać startymi pomidorami, wymieszać, zagotować, posolić, włożyć posiekaną natkę pietruszki i czarny pieprz, dusić na małym ogniu, aż będzie mniej płynu.

następnie weź patelnię, w której zostaną ugotowane bakłażany, połóż kilka łyżek sosu (marynaty) na dnie patelni, spłaszcz i połóż 1 warstwę bakłażana, posmaruj marynatą i ułóż wszystkie bakłażany warstwami.

ostatnią warstwę należy przykryć marynatą, wlać pozostały olej z patelni, na którym smażone są warzywa, postawić patelnię na małym ogniu, doprowadzić bakłażany do wrzenia, wyłączyć ogień i

ułóż gotowe saute w 0,5 l wysterylizowanych słoikach. Sterylizuj słoiki z bakłażanem przez 10 minut, a następnie zwiń. Jeśli nie gotujesz saute na zimę, możesz go przechowywać w lodówce w emaliowanych lub szklanych naczyniach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy