skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przygotowanie bakłażana
Krok 3:
Pieczenie marchewki
Krok 4:
Odcedzanie oleju z marchwi
Krok 5:
Pieczenie papryki
Krok 6:
Smażenie cebuli
Krok 7:
Przygotowane warzywa do duszenia marynaty
Krok 8:
Smażona cebula, marchewka, papryka na patelni
Krok 9:
Dusić marynatę (SOS)
Krok 10:
Smażone bakłażany ułożone warstwami na patelni
Krok 11:
Gotowe saute
pokrój bakłażany w kółka (1-1, 5 cm), Posol, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Po tym, jak są solone i wydzielają sok, należy je wycisnąć i smażyć na różowo.
podczas gdy bakłażany są solone, zajmijmy się innymi warzywami.
zetrzyj marchewki na grubej tarce i smaż do miękkości. Po usmażeniu marchewki należy ją ułożyć na talerzu, a następnie ułożyć tak, aby olej spłynął z niej z powrotem na patelnię, ponieważ na tym samym oleju usmażymy pozostałe warzywa (jeśli olej do smażenia następnej porcji warzyw nie wystarczy, należy go trochę dodać).
paprykę pokroić w paski, usmażyć i ułożyć na talerzu tak samo jak marchewkę.
cebulę pokroić w półpierścienie, usmażyć, ułożyć na talerzu.
zetrzyj pomidory (bez skórki).
następnie wszystkie smażone warzywa ułożyć na rozgrzanej patelni, wymieszać i zalać startymi pomidorami, wymieszać, zagotować, posolić, włożyć posiekaną natkę pietruszki i czarny pieprz, dusić na małym ogniu, aż będzie mniej płynu.
następnie weź patelnię, w której zostaną ugotowane bakłażany, połóż kilka łyżek sosu (marynaty) na dnie patelni, spłaszcz i połóż 1 warstwę bakłażana, posmaruj marynatą i ułóż wszystkie bakłażany warstwami.
ostatnią warstwę należy przykryć marynatą, wlać pozostały olej z patelni, na którym smażone są warzywa, postawić patelnię na małym ogniu, doprowadzić bakłażany do wrzenia, wyłączyć ogień i
ułóż gotowe saute w 0,5 l wysterylizowanych słoikach. Sterylizuj słoiki z bakłażanem przez 10 minut, a następnie zwiń. Jeśli nie gotujesz saute na zimę, możesz go przechowywać w lodówce w emaliowanych lub szklanych naczyniach.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g