skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny przyszedł do nas z kuchni ukraińskiej. Pampuszki z czosnkiem przygotowywane są z chudego ciasta drożdżowego.
aby przygotować chude ciasto drożdżowe, rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, dodać do nich sól, cukier i 100 g mąki. Pozostaw przykryte ciasto w ciepłym miejscu, aby pasowało.
po dopasowaniu ciasta wlej do niego masło i resztę mąki w częściach (nie wszystkie na raz), dobrze zagniataj ciasto i podgrzej, aby pasowało.
z ciasta w postaci kulek formujemy bułki o wadze do około 30 g. bułki układamy na blasze do pieczenia lub patelni i odstawiamy na 20 minut, aby pasowały. Czas pieczenia bułek - 7-8 minut
aby przygotować sos, zmiel posiekany czosnek solą, stopniowo dodawaj zimną przegotowaną wodę i olej roślinny. Przestrzegamy proporcji, ale SOS nie jest konieczny
cały
wlać do pieluch. Robię z takimi wolumenami, dla ciebie mogą okazać się nadmierne. Dlatego podlewaj łyżką stołową i spójrz na wynik, czy ci się to podoba, czy nie.
podajemy gorące pampuszki nasączone sosem.
Pampushki z czosnkiem-jedzenie, które dobrze komponuje się z barszczem ukraińskim.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g