kulki ziemniaczane z wędzonym serem i kwaśną śmietaną

pyszna przekąska, którą każdy powinien spróbować!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 39 % 17 g
węglowodany 45 % 20 g
260 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

nasze ciasto będzie strome i będzie składało się z przesianej mąki, wody i szczypty soli. Zagnieść ciasto, posypać mąką i pozostawić na pół godziny.
drugim składnikiem jest wypełnienie. Zetrzyj ostry ser na drobnej tarce, wymieszaj ze śmietaną i mielonym pieprzem. Ugotuj ziemniaki i zrób z nich tłuczone ziemniaki. Wymieszaj tłuczone ziemniaki i mieszankę sera.
weź osiadłe ciasto i uszczypnij kawałki ciasta, zwiń z niego kulki. Za każdym razem rozgniatamy lub rozwałkujemy, kładziemy nadzienie na środku i robimy "torby".
smażyłem kulki ziemniaczane na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym, aż się zrumienią.
pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął na serwetce lub ręczniku papierowym i podawaj ze śmietaną, aż ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ser wędzony - 270   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy