kulki ziemniaczane z wędzonym serem i kwaśną śmietaną
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
nasze ciasto będzie strome i będzie składało się z przesianej mąki, wody i szczypty soli. Zagnieść ciasto, posypać mąką i pozostawić na pół godziny.
drugim składnikiem jest wypełnienie. Zetrzyj ostry ser na drobnej tarce, wymieszaj ze śmietaną i mielonym pieprzem. Ugotuj ziemniaki i zrób z nich tłuczone ziemniaki. Wymieszaj tłuczone ziemniaki i mieszankę sera.
weź osiadłe ciasto i uszczypnij kawałki ciasta, zwiń z niego kulki. Za każdym razem rozgniatamy lub rozwałkujemy, kładziemy nadzienie na środku i robimy "torby".
smażyłem kulki ziemniaczane na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym, aż się zrumienią.
pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął na serwetce lub ręczniku papierowym i podawaj ze śmietaną, aż ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ser wędzony - 270 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g