skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc dzielę się z Wami tym przepisem kulinarnym. Zaczynamy od tego, że w pół szklanki ciepłej wody mieszamy miód i suche drożdże. Następnie ostrożnie przesiej mąkę przez sito do miski. Następnie wlej wodę drożdżową z miodem do przesianej mąki. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki, aż będą gładkie. Do naszej masy dodajemy łyżkę oliwy z oliwek (może być również roślinna) i zagniatamy elastyczne, jednorodne ciasto z tej mieszanki. Następnie uformuj ciasto w dużą bryłę, włóż do głębokiego talerza, przykryj ręcznikiem i pozostaw na kilka minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, z którego można rozwałkować ciasto do pizzy. Dalsza receptura jest owocem twojej wyobraźni i smaku! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g