przez długi czas nasi odlegli przodkowie jedli zboża na surowo. Stopniowo nauczyli się pocierać je między kamieniami i robić chleb, który bardziej przypominał płynną owsiankę. Proces przetwarzania zbóż jest stale ulepszany. Dziś na naszych półkach można znaleźć nie tylko mąkę pszenną, ale żytnią czy ryżową. Popularne stają się groch, siemię lniane i soja. Tradycyjnie piecze się z niego wyroby piekarnicze. Nowoczesne gospodynie domowe wymyślają przepisy na mąkę z kukurydzy, jęczmienia lub proszku kokosowego. Oryginalność smaku osiąga się poprzez mieszanie różnych odmian. Nawiasem mówiąc, dietetycy uważają tę czynność za przydatną i radzą gotować wypieki, mieszając więcej niż dwa rodzaje zbóż. W domu szczególną uwagę należy zwrócić na przechowywanie tego niezbędnego produktu. Ważne jest, aby obserwować reżim temperaturowy (Nie wyższy niż 18 0 C) i wilgotność (nie więcej niż 70 %). Pamiętaj o prawidłowym" sąsiedztwie " składników, ich kompatybilności. Wszelkie zmielone ziarna doskonale pochłaniają zapachy, ale w plastikowej torbie mogą «dusić się». Aby ciasto było bardziej puszyste, przed użyciem mąkę należy przesiać, napełniając ją tlenem i dodatkowo rozluźniając. A podczas ugniatania należy wlać płyn do suchej mieszanki, a nie odwrotnie.
Additional categories
258 kcal
30 minutes
Proste i szybkie, na pyszne paszteciki z dowolnym nadzieniem! Takie ciasto na
287 kcal
1 hour20 minutes
Z tym ciastem Twoje hot dogi zawsze będą najsmaczniejsze! Ciasto na bułki Na Hot
244 kcal
30 minutes
Ciasto galaretkowe na majonezie i kefirze-porowate i miękkie. Ciasto galaretkowe
192 kcal
2 hours
Takie ciasto z pewnością ozdobi Twój stół! Sezon truskawkowy już wkrótce!
316 kcal
2 hours40 minutes
Delikatny, przewiewny, maślany, dęty, prosty i łatwy! Ciasto na słodkie bułeczki
204 kcal
45 minutes
Szybka, pyszna zapiekanka ziemniaczana z mikrofalówki! Jest to świetna opcja,
185 kcal
10 minutes
Jeden z najczęstszych sposobów przygotowania ciasta. Jednym z najstarszych
271 kcal
2 hours30 minutes
Praca z żywymi drożdżami wcale nie jest trudna! Ciasto na żywych drożdżach
363 kcal
4 hours
Oryginalne ciasto o najdelikatniejszym smaku lodów-dzieci będą zachwycone! Smak
297 kcal
1 hour30 minutes
Z tym ciastem paszteciki z dowolnym nadzieniem będą pyszne! Ciasto według tego
237 kcal
45 minutes
Bardzo łatwe, proste,szybkie, pyszne, z trzech produktów! Ciasto na Czeburek na
232 kcal
3 hours50 minutes
Bardzo delikatne, miękkie i przewiewne ciasto drożdżowe! Ciasto na ciasta
278 kcal
1 hour50 minutes
Maślane, drożdżowe uniwersalne, bujne! Ciasto nadaje się do serników z dowolnym
222 kcal
2 hours
Ciasto jest chrupiące i bardzo musujące. Kto nie lubi cheburek?!
249 kcal
20 minutes
Najłatwiejsze i najszybsze ciasto na pyszną pizzę! Pizza to najbardziej
249 kcal
1 hour40 minutes
To ciasto będzie przewiewne i sprężyste jak sprężyna. Ciasta i ciasta z takiego
377 kcal
1 hour
Słodycze będą zachwycone! Niezwykle smaczne i bardzo proste!
314 kcal
3 hours40 minutes
Pyszna bułka Makowa z pewnością będzie ulubieńcem rodziny! Oto on, moja radość,
261 kcal
2 hours15 minutes
Miękka, puszysta i aromatyczna tortilla z sezamem. Proste, łatwe i smaczne !
253 kcal
30 minutes
Delikatne i przewiewne ciasto na najlepsze domowe gofry! Ciasto na belgijskie