skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście kwas chlebowy nie zadziała bez zakwasu, więc zacznijmy od tego. Jego przygotowanie zajmie cztery dni, więc zaplanuj to z wyprzedzeniem.
1 dzień: wlej 4 łyżki do słoika. l. mąka żytnia i zalej 100 ml wody. Dodaj łyżeczkę cukru i dobrze wymieszaj. Przykryj słoik wilgotną gazą na wierzchu i pozostaw w ciepłym miejscu.
2 dzień: dodaj 2 łyżki mąki żytniej i zalej 50 ml wody, utrzymując konsystencję śmietany. Przykryj i ponownie zostaw.
3 dzień: powtórz czynności dnia 2. Pamiętaj, że zakwas nie musi być gęsty!
4 dzień: zakwas jest gotowy!
teraz gotujemy sam kwas chlebowy. Ten proces będzie znacznie szybszy.
przygotuj oczyszczoną zimną wodę w poręcznym słoiku. Dodaj do niego pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj słoik gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na jeden dzień.
następnego dnia delikatnie, bez wstrząsania zawartością słoika, odcedź kwas chlebowy przez ciasno złożoną gazę. (Aby ponownie użyć zakwasu, nie spuszczaj całego płynu, zachowaj 1/5 zawartości. Wystarczy dodać wodę i dodać dwa razy mniej składników (kwas chlebowy, cukier), ponownie przykryć słoik gazą i pozostawić na jeden dzień.)
ochłodź kwas chlebowy i ciesz się smakiem zdrowego toniku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suchy kwas chlebowy - 20 kcal/100g