napój owocowy z mrożonej żurawiny i borówki brusznicy

zdrowy i pyszny napój! Dla zdrowia i przyjemności! Napój owocowy z mrożonej żurawiny i borówki brusznicy jest łatwy do przygotowania. Jeśli zbierzesz jagody jesienią, zimą możesz cieszyć się tym pysznym i leczniczym napojem. Sok z borówki brusznicy i żurawiny zawiera wiele witamin i pierwiastków śladowych, tonizuje organizm, nasyca siły, pomaga zwalczać przeziębienia. Napój cieszy się pięknym kolorem i jasnym słodko-kwaśnym smakiem. Miód można zastąpić cukrem, a sok z cytryny, który sprawia, że smak napoju jest nieco jaśniejszy, można stosować do woli.
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
38 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

zdrowy tradycyjny rosyjski napój zaczynamy przygotowywać, wyjmując z zamrażarki żurawinę i borówki brusznicy, pozwalając im się rozmrozić. Jeśli czas jest krótki, możesz wlać jagody ciepłą wodą, wspierać je w nim przez kilka minut, a następnie spuścić płyn. Ale lepiej pozostawić je do stopniowego rozmrażania w temperaturze pokojowej.

rozmrożone jagody są przenoszone do miski blendera i mielone na puree. Po powstałym puree rozprowadzamy w małym rondlu, zalewamy wodą i stawiamy na dużym ogniu. Doprowadź płyn do wrzenia, lekko zmniejsz ogrzewanie, a następnie gotuj napój owocowy przez 3 minuty.

gdy minie określony czas, zdejmij patelnię z ognia, pozwól jej zawartości nieco ostygnąć-do około 40 stopni. Następnie dodaj połowę miodu, dobrze wymieszaj, aby się rozpuścił. Czekamy, aż napój owocowy całkowicie ostygnie.

przefiltruj napój przez drobne sito, dobrze wyciśnij ciasto. Następnie dodaj pozostały miód do odcedzonego płynu i wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

wkładamy pojemnik z gotowym napojem owocowym do lodówki i schładzamy napój przez 1-2 godziny. Możesz dłużej. Napój owocowy dobrze trzyma się w lodówce przez jeden dzień.

możesz podać napój z plasterkami cytryny lub pomarańczy. Ale napój owocowy może być używany nie tylko jako napój chłodzący,ale także jako napój leczniczy. Na przykład dobrze radzi sobie z gorączką.

smacznego i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy