skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej zmieloną kawę do czystego szklanego pojemnika (może to być zwykły słoik), dodaj przyprawy: anyż, goździki i cynamon. Również na tym etapie dodaj odpowiednią ilość cukru waniliowego.
2. Wlać przygotowane składniki wódką. Szczelnie zamykamy pojemnik pokrywką i wysyłamy w ciemne miejsce.Może to być piwnica lub Piwnica. Zamiast wódki możesz użyć alkoholu rozcieńczonego do pożądanej mocy.
3. Nalewamy wódkę na kawę i przyprawy przez 12 dni. Okresowo potrząsaj pojemnikiem z zawartością.
4. Po określonym czasie filtrujemy nalewkę przez sito lub przez gazę złożoną w kilku warstwach.
5. Wlej cukier do rondla, zalej wodą. Wysyłamy rondel do ognia, pozwalamy cukrowi całkowicie się rozpuścić. Gotuj syrop przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
6. Schłodzić syrop do temperatury pokojowej, a następnie połączyć z nalewką kawową. Ponownie zamykamy pojemnik pokrywką i odsyłamy z powrotem do ciemnego miejsca. Tym razem nalegamy na alkohol przez 30 dni.
7. Gotowy napój jest butelkowany, przechowywany w lodówce.
meksykański likier kawowy Kahlua świetnie komponuje się ze śmietaną i mlekiem, mlekiem kokosowym i kawą. W zależności od osobistych preferencji smakowych Likier ten pije się w czystej postaci z lodem, dodaje do kawy lub herbaty. Polewa się je również lodami, dodaje do brownie, babeczek i słodkich ciast.
używaj Kahlua do celów kulinarnych, niech wszystko okaże się niesamowicie smaczne i inspiruje do nowych osiągnięć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Anyż - 337 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g