Likier Kalua

słynny likier można zrobić w domu! . Likier Calua to meksykański likier kawowy. Dlaczego kawa? Wszystko jest bardzo proste: jest przygotowywany na bazie nalewki z wódki na kawę. Ten likier jest uważany za napój deserowy, dlatego często jest częścią różnych koktajli, a także jest dodawany do deserów i wypieków. Kahlua występuje w różnych odmianach w zależności od składników i rodzaju kawy. A także ma inną moc: od 20 do 35%. Do przygotowania należy wybrać wysokiej jakości kawę mieloną, od niej w dużej mierze zależy smak gotowego napoju.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 95 % 40 g
269 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 42 D 1 h

1. Wlej zmieloną kawę do czystego szklanego pojemnika (może to być zwykły słoik), dodaj przyprawy: anyż, goździki i cynamon. Również na tym etapie dodaj odpowiednią ilość cukru waniliowego.

2. Wlać przygotowane składniki wódką. Szczelnie zamykamy pojemnik pokrywką i wysyłamy w ciemne miejsce.Może to być piwnica lub Piwnica. Zamiast wódki możesz użyć alkoholu rozcieńczonego do pożądanej mocy.

3. Nalewamy wódkę na kawę i przyprawy przez 12 dni. Okresowo potrząsaj pojemnikiem z zawartością.

4. Po określonym czasie filtrujemy nalewkę przez sito lub przez gazę złożoną w kilku warstwach.

5. Wlej cukier do rondla, zalej wodą. Wysyłamy rondel do ognia, pozwalamy cukrowi całkowicie się rozpuścić. Gotuj syrop przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.

6. Schłodzić syrop do temperatury pokojowej, a następnie połączyć z nalewką kawową. Ponownie zamykamy pojemnik pokrywką i odsyłamy z powrotem do ciemnego miejsca. Tym razem nalegamy na alkohol przez 30 dni.

7. Gotowy napój jest butelkowany, przechowywany w lodówce.

meksykański likier kawowy Kahlua świetnie komponuje się ze śmietaną i mlekiem, mlekiem kokosowym i kawą. W zależności od osobistych preferencji smakowych Likier ten pije się w czystej postaci z lodem, dodaje do kawy lub herbaty. Polewa się je również lodami, dodaje do brownie, babeczek i słodkich ciast.

używaj Kahlua do celów kulinarnych, niech wszystko okaże się niesamowicie smaczne i inspiruje do nowych osiągnięć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy