kwas buraczany do barszczu

poznaj sekret pysznego barszczu, przeczytaj przepis i przygotuj kwas chlebowy! . Kwas buraczany to bardzo zdrowy napój, który można nie tylko spożywać samodzielnie, ale także dodawać do barszczu, buraków i innych potraw. Według mojego przepisu kwas chlebowy okazuje się pięknym bogatym bordowym kolorem, ma przyjemną kwaskowatość w smaku. Spróbuj!
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
23 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 D 30 min

1. Umyj buraki, obierz, posiekaj blenderem.

2. W czystym trzylitrowym słoiku rozprowadzamy puree z buraków, wlewamy cukier i wlewamy ciepłą wodę (woda może nie być przegotowana, ale po prostu osadzona, ale ciepła!)

3. Dodaj garb czarnego chleba do słoika, zamknij szyjkę serwetką (możesz gazą), zawiąż liną i pozostaw w ciepłym miejscu do fermentacji.

4. Po kilku dniach na powierzchni kwasu chlebowego powinna pojawić się piana, a po 7-10 dniach kwas chlebowy będzie całkowicie gotowy.

5. Kwas chlebowy nie może być filtrowany, ale po prostu spuszczany bez osadu. Ale możesz również przefiltrować: wyłóż sitko gazą w dwóch warstwach i przefiltruj zawartość słoika.

6. Wlać kwas buraczany do czystych, suchych butelek, zamknąć pokrywkami i przechowywać w lodówce.

Używaj z przyjemnością!

smacznego barszczu)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy