skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj buraki, obierz, posiekaj blenderem.
2. W czystym trzylitrowym słoiku rozprowadzamy puree z buraków, wlewamy cukier i wlewamy ciepłą wodę (woda może nie być przegotowana, ale po prostu osadzona, ale ciepła!)
3. Dodaj garb czarnego chleba do słoika, zamknij szyjkę serwetką (możesz gazą), zawiąż liną i pozostaw w ciepłym miejscu do fermentacji.
4. Po kilku dniach na powierzchni kwasu chlebowego powinna pojawić się piana, a po 7-10 dniach kwas chlebowy będzie całkowicie gotowy.
5. Kwas chlebowy nie może być filtrowany, ale po prostu spuszczany bez osadu. Ale możesz również przefiltrować: wyłóż sitko gazą w dwóch warstwach i przefiltruj zawartość słoika.
6. Wlać kwas buraczany do czystych, suchych butelek, zamknąć pokrywkami i przechowywać w lodówce.
Używaj z przyjemnością!
smacznego barszczu)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g