skład / składniki
metoda gotowania
1. Suszone owoce (możesz wziąć dowolne, ale gruszki i suszone śliwki będą preferowane w równych proporcjach) nie muszą być moczone - wystarczy je dokładnie umyć.
2. Włóż umyte suszone owoce do czystego trzylitrowego słoika i napełnij je sokiem brzozowym po brzegi.
3. Przykryj słoik gazą, składając go w dwóch warstwach. Lub możesz zamknąć plastikową pokrywkę, wykonując w niej wentylację (przebić kilka otworów gorącym szydłem), aby wydostało się powietrze.
4. Pozostaw słoik w ciepłym miejscu, aby nie był narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Kwas chlebowy będzie gotowy za około 9-14 dni, wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu: im cieplej, tym szybszy proces.
5. Odcedź gotowy kwas chlebowy, butelkuj i spożywaj dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Sok brzozowy - 24 kcal/100g