kwas chlebowy z soku brzozowego z suszonymi owocami

bardzo zdrowy i orzeźwiający napój. Gotuj sam! Sok brzozowy od czasów starożytnych uważany jest za cenny napój bogaty w witaminy i pierwiastki śladowe. Nie każdy lubi spożywać sok w czystej postaci, dlatego chcę zaproponować przepis na kwas chlebowy na bazie soku brzozowego i suszonych owoców, które znacznie poprawiają smak napoju i nadają przyjemny aromat.
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
37 kcal
IG: 56 / 44 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 D 20 min

1. Suszone owoce (możesz wziąć dowolne, ale gruszki i suszone śliwki będą preferowane w równych proporcjach) nie muszą być moczone - wystarczy je dokładnie umyć.

2. Włóż umyte suszone owoce do czystego trzylitrowego słoika i napełnij je sokiem brzozowym po brzegi.

3. Przykryj słoik gazą, składając go w dwóch warstwach. Lub możesz zamknąć plastikową pokrywkę, wykonując w niej wentylację (przebić kilka otworów gorącym szydłem), aby wydostało się powietrze.

4. Pozostaw słoik w ciepłym miejscu, aby nie był narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Kwas chlebowy będzie gotowy za około 9-14 dni, wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu: im cieplej, tym szybszy proces.

5. Odcedź gotowy kwas chlebowy, butelkuj i spożywaj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g

Podobne przepisy