skład / składniki
metoda gotowania
1. Cytryny umyj, osusz i usuń z nich skórkę. Staraj się nie dotykać białej części skórki - nie powinna dostać się do twarzy, w przeciwnym razie twoje Limoncello będzie gorzkie.
2. Złóż skórkę do trzylitrowego słoika, a następnie napełnij alkoholem, szczelnie zamknij słoik pokrywką.
3. Umieść słoik w ciepłym i ciemnym miejscu na 2-3 tygodnie. Im dłużej się zaparza, tym bogatszy smak, ale jeśli spieszysz się do wakacji, możesz skrócić czas do 2 tygodni.
4. Wlej mleko do rondla, dodaj śmietanę ,wlej trochę waniliny(wystarczy szczypta).
5. Doprowadzić zawartość rondla do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia.
6. Wlej cukier do rondla, gdy mieszanina jest gorąca. Mieszając, poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Całkowicie ostudź mieszaninę.
7. Odcedź nalewkę z alkoholu i skórki przez bardzo drobne sito, wymieszaj z kremowym płynem mlecznym.
8. Teraz przyszły alkohol można wlać do butelek. Zamknij je szczelnie i włóż do lodówki na półtora tygodnia.
przechowuj gotowy alkohol w zimnym miejscu. Jest przechowywany przez co najmniej rok.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g