Horchata de Almendra (napój migdałowy)
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
jedzenie jest niezgodne z jedzeniem, a napój z napojem. Hiszpanie wolą nawet zamieniać zupy w napój, prawdopodobnie po to, aby szybciej się strawiły. Ale ten napój migdałowy, na pewno nikt nie zadzwoni do jedzenia. Tak więc przepis kulinarny Horchata de Almendra-mleko migdałowe.
na początek obieramy migdały, jeśli nie kupiłeś obranych. W przeciwnym razie będziesz musiał gotować migdały, aż skóra będzie miękka i sama zacznie się oddzielać. Eksperci kulinarni twierdzą, że to dodatkowy ból głowy.
zmiel migdały na proszek, lepiej zrobić to w moździerzu, choć przez długi czas. Ale możesz rozbić w blenderze, dodając trochę wody. W dużej misce rozcieńczyć sól ciepłą wodą (2,5 l) i dodać cytrynę. Następnie wysyłamy tam zmiażdżone migdały, zamykamy pokrywką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na dwie godziny.
po upływie dwóch godzin dodaj cukier i cynamon. mieszaj bardzo długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przefiltruj płyn przez gazę, aby usunąć wszystkie duże kawałki migdałów. Ubijaj do gładkiej konsystencji i napój jest gotowy. Możesz przechowywać go w lodówce do 5 dni. Ale niektórzy wymyślili tę metodę przechowywania-zamrażanie horchaty. Wtedy trwa dłużej.
na początek obieramy migdały, jeśli nie kupiłeś obranych. W przeciwnym razie będziesz musiał gotować migdały, aż skóra będzie miękka i sama zacznie się oddzielać. Eksperci kulinarni twierdzą, że to dodatkowy ból głowy.
zmiel migdały na proszek, lepiej zrobić to w moździerzu, choć przez długi czas. Ale możesz rozbić w blenderze, dodając trochę wody. W dużej misce rozcieńczyć sól ciepłą wodą (2,5 l) i dodać cytrynę. Następnie wysyłamy tam zmiażdżone migdały, zamykamy pokrywką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na dwie godziny.
po upływie dwóch godzin dodaj cukier i cynamon. mieszaj bardzo długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przefiltruj płyn przez gazę, aby usunąć wszystkie duże kawałki migdałów. Ubijaj do gładkiej konsystencji i napój jest gotowy. Możesz przechowywać go w lodówce do 5 dni. Ale niektórzy wymyślili tę metodę przechowywania-zamrażanie horchaty. Wtedy trwa dłużej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g