Ayran z kwaśnego mleka z wodą i bazylią

Piękny orzeźwiający napój w letnim upale. Taki napój można przygotować z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Bardzo przydatny do trawienia. Możesz podawać do dowolnych potraw i jako niezależny, aby ugasić pragnienie.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bazylia, (w Azji roślina ta nazywa się Raikhon), opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W butelce o pojemności trzech lub dwóch litrów rozcieńczyć kwaśne mleko, wodę i sól do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną bazylię do przygotowanej mieszanki, wszystko dobrze wymieszaj. Zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki, aby ostygła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz użyć natychmiast, gdy się ochłodzi. Napój jest bardzo orzeźwiający i dobrze smakuje. Ma również korzystny wpływ na przewód pokarmowy i trawienie. Gotuj i pij dla zdrowia. Smacznego!

bardzo zdrowy napój. Doskonale gasi pragnienie i chłodzi ciało w letnie upały. Bazylia uzupełnia napój witaminami i minerałami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy