Ayran z kwaśnego mleka z wodą i bazylią
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Bazylia, (w Azji roślina ta nazywa się Raikhon), opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
Krok 3:
W butelce o pojemności trzech lub dwóch litrów rozcieńczyć kwaśne mleko, wodę i sól do smaku.
Krok 4:
Dodaj posiekaną bazylię do przygotowanej mieszanki, wszystko dobrze wymieszaj. Zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki, aby ostygła.
Krok 5:
Możesz użyć natychmiast, gdy się ochłodzi. Napój jest bardzo orzeźwiający i dobrze smakuje. Ma również korzystny wpływ na przewód pokarmowy i trawienie. Gotuj i pij dla zdrowia. Smacznego!
bardzo zdrowy napój. Doskonale gasi pragnienie i chłodzi ciało w letnie upały. Bazylia uzupełnia napój witaminami i minerałami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g