domowy kwas miodowy kwas chlebowy z mąki żytniej

napój słoneczny napełni cię dobrym nastrojem na cały dzień! Bardzo lubię tradycyjny rosyjski kwas miodowy, więc polecam go wypróbować!
DymitrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
47 kcal
IG: 0 / 40 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki: woda, miód, rodzynki, cytryna, drożdże i mąka żytnia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj cytrynę i pokrój w cienkie koła lub pół koła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj miód i rodzynki do cytryny. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź 4/5 całej wody i dodaj tam mąkę i dreszcze. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś zmieszany miód z cytryną i rodzynkami do słoika i wlej tam wodę z drożdżami i mąką. Wymieszać. Po dniu musisz dodać resztę wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cytryna i rodzynki wypłyną na powierzchnię, kwas należy odcedzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej kwas chlebowy do pojemników (Butelki, Puszki), wkładając 2-3 skórki do każdego. Zamknij szczelnie pokrywkę i trzymaj w zimnym miejscu. Możesz go spożywać w ciągu 2-3 dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na początku kwas będzie mętny, ale po 2-3 dniach na dnie pojemnika będzie osad, a kwas będzie już bardziej przezroczysty. Zaleca się stosowanie kwasu chlebowego na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy