skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki: woda, miód, rodzynki, cytryna, drożdże i mąka żytnia.
Krok 2:
Dobrze umyj cytrynę i pokrój w cienkie koła lub pół koła.
Krok 3:
Następnie dodaj miód i rodzynki do cytryny. Mieszać.
Krok 4:
Weź 4/5 całej wody i dodaj tam mąkę i dreszcze. Wymieszać.
Krok 5:
Przenieś zmieszany miód z cytryną i rodzynkami do słoika i wlej tam wodę z drożdżami i mąką. Wymieszać. Po dniu musisz dodać resztę wody.
Krok 6:
Gdy cytryna i rodzynki wypłyną na powierzchnię, kwas należy odcedzić.
Krok 7:
Wlej kwas chlebowy do pojemników (Butelki, Puszki), wkładając 2-3 skórki do każdego. Zamknij szczelnie pokrywkę i trzymaj w zimnym miejscu. Możesz go spożywać w ciągu 2-3 dni.
Krok 8:
Na początku kwas będzie mętny, ale po 2-3 dniach na dnie pojemnika będzie osad, a kwas będzie już bardziej przezroczysty. Zaleca się stosowanie kwasu chlebowego na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g