zwłaszcza przepisy na rodzynki są cenione w kuchniach narodowych środkowego i Bliskiego Wschodu, a także przez ludy żyjące wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego.
rodzynki mogą zawierać pestki i mogą być suszone bez pestek. Rodzynki bez pestek są inaczej nazywane kishmish. Słowo kishmish, przetłumaczone z arabskiego, oznacza & laquo;suszone winogrona & raquo;. W rzeczywistości rodzynki z pestkami i bez są uzyskiwane odpowiednio z winogron z pestkami i bez. Rodzynki dzieli się na cztery główne typy.
Pierwszy rodzaj & ndash; rodzynki są jasne, małe, bez pestek. Rodzynki są wytwarzane z bardzo słodkich winogron o białych i zielonych kolorach. Ta rodzynka nazywa się kishmish, a także sabza.
drugi rodzaj & ndash; rodzynki są ciemne, bez pestek. Jest wytwarzany z czarnych lub czerwonych winogron słodkich lub lekko słodkich. W przeciwnym razie takie rodzynki nazywane są Korinka, shigani, bidana.
trzeci rodzaj & ndash; rodzynki są średniej wielkości, z pojedynczą kością, jasną oliwką.
czwarty rodzaj & ndash; Duże rodzynki, soczyste, z kilkoma pestkami. Rodzynki produkowane są z winogron & laquo; Palec damski & raquo;.
z reguły rodzynki pierwszego i drugiego rodzaju są wysyłane do wszystkich wyrobów cukierniczych. Do produkcji słodkiego pilawu rodzynki trzeciego rodzaju doskonale nadają się do kompotów. Rodzynki czwartego rodzaju są używane podczas przygotowywania napojów owocowych i kwasu chlebowego, kompotów z suszonych owoców. Skądinąd,
ryż z rodzynkami
można gotować zarówno z rodzynek pierwszej, jak i drugiej klasy. A
babeczka z rodzynkami
można zrobić z rozdrobnionych rodzynek czwartego rodzaju.
Cheburashka przyszedł do sklepu po rodzynki i zapytał sprzedawczynię:
- Czy masz rodzynki?
- rodzynek nie mamy, tylko w bułkach-odpowiada sprzedawczyni.
- to daj mi pół kilograma rodzynek!
29 kcal
30 days
Jeśli zabraknie świeżej żywności, a pragnienie pozostanie. 777 autor przepisu
36 kcal
25 minutes
Przepis na pyszny domowy kwas chlebowy! Niezwykle szybki w przygotowaniu
19 kcal
4 days
Świetny kwas buraczany wychodzi na tym zakwasie, spróbuj! WhiteSin autor
51 kcal
4 days
Bogaty napój jabłkowy z pewnością zadomowi się w Twojej kuchni! Cydr jabłkowy to
123 kcal
4 days
Przygotuj kwas chlebowy z zakwasu na soku brzozowym. Proste i smaczne!
107 kcal
100 days
Zachwyć rodzinę i przyjaciół doskonałym smakiem napoju! Wino z pomarańczy i
95 kcal
40 days1 hour
Lekkie i aromatyczne domowe wino na świąteczny stół. Wino, które nie jest trudne
28 kcal
5 days5 minutes
Leczniczy i pyszny napój można doskonale przechowywać! Zapoznajmy się z jednym z
90 kcal
13 hours
Zdrowy i pyszny kompot zachwyci całą rodzinę! Nigdy wcześniej nie myślałem, że z
120 kcal
50 days35 minutes
Co zrobić ze starym dżemem? Oczywiście gotuj wino!
61 kcal
6 days1 hour
Przygotuj pyszny orzeźwiający napój na lato! Kwas owsiany ma przyjemny zapach i
70 kcal
420 days
Ciekawe wino o przyjemnym aromacie i niepowtarzalnym smaku! Wino czereśniowe,
32 kcal
3 days15 minutes
Niezwykle pyszny orzeźwiający napój! Daria autor przepisu
95 kcal
240 days
Zaskakująco smaczne domowe wino z aronii! Jeśli w Twoim kraju rośnie krzew
120 kcal
19 days1 hour30 minutes
Przygotuj wzmocnione Wino i poczęstuj przyjaciół! Wino wiśniowe jest
124 kcal
121 day
Pyszne domowe wino ze sfermentowanego dżemu! Prawdopodobnie wiele gospodyń
47 kcal
15 days
Pyszny, domowy, trochę chmielowy napój! Aby przygotować napój alkoholowy, nie
92 kcal
240 days
Aromatyczne wino, które można przygotować o każdej porze roku. Domowe wino z
Powiązane i dodatkowe kategorie: