skład / składniki
metoda gotowania
pierwszy sposób na przygotowanie soku brzozowego.
sok brzozowy miesza się z cukrem i rodzynkami, zachowując określone proporcje. Zatykamy pojemnik, w którym wymieszaliśmy składniki. Trzymamy przez 5 dni. Temperatura powinna być równa temperaturze pokojowej. Przechowuj sfermentowany kwas brzozowy w tym samym miejscu, w którym znajdują się inne napoje.
drugi sposób przygotowania soku brzozowego.
owinąć garść prażonych skórek czarnego chleba gazą i zanurzyć w pojemniku z sokiem brzozowym. Możesz również dodać trochę kwaśnej cytryny dla smaku. Pojemnik jest zamknięty. Nie otwieramy go, dopóki nie minie dokładnie dwa dni. W tym czasie sok powinien fermentować i stać się kwasem. Jeśli Dzikie brzozy rosną w pobliżu Twojego letniego domku lub domu, koniecznie spróbuj je zaopatrzyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Sok brzozowy - 24 kcal/100g