jabłkowy cydr z rodzynkami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc przygotowywać cydr jabłkowy od tego, że wybieramy całe, nieuszkodzone jabłka, dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą, obieramy, uwalniamy z rdzenia i wyciskamy z nich sok za pomocą sokowirówki. Następnie wkładamy czysty szklany słoik uzyskany przez nas sok i wkładamy go do lodówki na 3-4 dni.
po tym czasie delikatnie odcedź nasz sok, aby oddzielić od niego miąższ. Następnie butelkujemy nasz napój, dodajemy do każdej równej ilości umytych i wysuszonych rodzynek, dobrze zamykamy i przechowujemy w lodówce. To wszystko, nasz cydr jabłkowy jest gotowy, możemy wlać go do szklanek i podać do stołu. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g