jabłkowy cydr z rodzynkami

bogaty napój jabłkowy z pewnością zadomowi się w Twojej kuchni! Cydr jabłkowy to mój ulubiony napój od najdalszego dzieciństwa. Mogłam pić im każdy posiłek: od gorących pierwszych i drugich dań po różnorodne słodycze. Obecnie rozpieszczam tego drinka mojego męża i małych kuzynek. Jeśli chcesz również zadowolić swoich bliskich czymś nowym, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
51 kcal
IG: 91 / 9 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

zaczynamy więc przygotowywać cydr jabłkowy od tego, że wybieramy całe, nieuszkodzone jabłka, dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą, obieramy, uwalniamy z rdzenia i wyciskamy z nich sok za pomocą sokowirówki. Następnie wkładamy czysty szklany słoik uzyskany przez nas sok i wkładamy go do lodówki na 3-4 dni.

po tym czasie delikatnie odcedź nasz sok, aby oddzielić od niego miąższ. Następnie butelkujemy nasz napój, dodajemy do każdej równej ilości umytych i wysuszonych rodzynek, dobrze zamykamy i przechowujemy w lodówce. To wszystko, nasz cydr jabłkowy jest gotowy, możemy wlać go do szklanek i podać do stołu. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy