Domowy nalewak

Nalewka na świeżych jagodach-MMM, najbardziej!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 38 g
297 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

domowy likier jest jednym z najczęstszych w Rosji i innych krajach alkoholowy napój naturalny. Przepis na gotowanie likierów jest prosty. Nalewki są zwykle przygotowywane zarówno przy użyciu alkoholu i wódki, jak i bez cukru do fermentacji. Nalewki dobrze zachowują smak owoców, z których zostały przygotowane. W przypadku naturalnych nalewek o niskiej zawartości alkoholu istnieje prosta technologia: butelka 4/5 jest wypełniona dojrzałymi jagodami bez zanieczyszczeń sadzonek i liści i pokryta cukrem. Następnie butelkę przykrywa się gazą lub innym płótnem i umieszcza na słońcu na 4-5 dni. Butelka jest okresowo wstrząsana. Po zauważeniu początku fermentacji butelkę należy usunąć w ciemnym miejscu na 2-2, 5 miesiąca. Proces dojrzewania różnych jagód zależy od receptury i wynosi od jednego miesiąca do sześciu miesięcy. Napoje są podzielone na późne, w połowie sezonu i wczesne dojrzewanie. Późno dojrzewające nalewki z moreli, jabłek, pigwy, gruszek dojrzewają przez 3-6 miesięcy. W połowie sezonu nalewki z porzeczek, śliwek, kaliny,borówek brusznicowych dojrzewają przez 2-2, 5 miesiąca. Wczesne dojrzewanie truskawek, malin, jeżyn dojrzewa przez miesiąc. Jedzenie podawane jest do różnych potraw. Życzymy smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy