skład / składniki
metoda gotowania
domowy likier jest jednym z najczęstszych w Rosji i innych krajach alkoholowy napój naturalny. Przepis na gotowanie likierów jest prosty. Nalewki są zwykle przygotowywane zarówno przy użyciu alkoholu i wódki, jak i bez cukru do fermentacji. Nalewki dobrze zachowują smak owoców, z których zostały przygotowane. W przypadku naturalnych nalewek o niskiej zawartości alkoholu istnieje prosta technologia: butelka 4/5 jest wypełniona dojrzałymi jagodami bez zanieczyszczeń sadzonek i liści i pokryta cukrem. Następnie butelkę przykrywa się gazą lub innym płótnem i umieszcza na słońcu na 4-5 dni. Butelka jest okresowo wstrząsana. Po zauważeniu początku fermentacji butelkę należy usunąć w ciemnym miejscu na 2-2, 5 miesiąca. Proces dojrzewania różnych jagód zależy od receptury i wynosi od jednego miesiąca do sześciu miesięcy. Napoje są podzielone na późne, w połowie sezonu i wczesne dojrzewanie. Późno dojrzewające nalewki z moreli, jabłek, pigwy, gruszek dojrzewają przez 3-6 miesięcy. W połowie sezonu nalewki z porzeczek, śliwek, kaliny,borówek brusznicowych dojrzewają przez 2-2, 5 miesiąca. Wczesne dojrzewanie truskawek, malin, jeżyn dojrzewa przez miesiąc. Jedzenie podawane jest do różnych potraw. Życzymy smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g