Tarhun na napojach gazowanych
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
na początek przygotujemy tarhun - umyj go, lekko wysusz, oddziel liście od łodygi.
umieść garnek z wodą (200 ml) na małym ogniu, włóż do niego cukier i podgrzewając mieszaj, aż wszystkie kryształy się rozpuszczą. Dodaj przygotowane liście do ciepłego syropu i zagotuj, a następnie wyjmij z pieca.
przykryj patelnię i pozostaw do zaparzenia na co najmniej 2 godziny. Następnie ubij napój blenderem, przecedź przez kilka warstw gazy.
cytryny i limonki muszą wycisnąć sok. Wlej go do dużego szklanego pojemnika, dodaj tam syrop tarchunowy i napełnij wszystko zimną wodą gazowaną.
napój chłodzący jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g