Tarhun na napojach gazowanych

domowa orzeźwiająca lemoniada-gotowanie jest łatwe, okazuje się bardzo smaczne! Dobra alternatywa dla lemoniad sklepowych, które są przerażające w zakupie, zwłaszcza dla dzieci. A tutaj wiesz, co wkładasz - wszystko naturalne, a nawet przydatne. To, czego potrzebujesz w gorący letni dzień. A ponadto możesz przygotować lemoniadę na wakacje lub po prostu zadowolić krewnych.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
60 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

na początek przygotujemy tarhun - umyj go, lekko wysusz, oddziel liście od łodygi.

umieść garnek z wodą (200 ml) na małym ogniu, włóż do niego cukier i podgrzewając mieszaj, aż wszystkie kryształy się rozpuszczą. Dodaj przygotowane liście do ciepłego syropu i zagotuj, a następnie wyjmij z pieca.

przykryj patelnię i pozostaw do zaparzenia na co najmniej 2 godziny. Następnie ubij napój blenderem, przecedź przez kilka warstw gazy.

cytryny i limonki muszą wycisnąć sok. Wlej go do dużego szklanego pojemnika, dodaj tam syrop tarchunowy i napełnij wszystko zimną wodą gazowaną.

napój chłodzący jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda - 48   kcal/100g

Podobne przepisy