skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego tradycyjnego napoju nie jest trudne, a składniki są najprostsze. Wystarczy włożyć trochę wysiłku, uzbroić się w cierpliwość i uzyskać wynik-napój dla prawdziwych mężczyzn! O przyjemnym smaku chleba.
oto jak zrobić nalewkę Borodino.
pierwszą rzeczą, którą robimy, jest jęczmień perłowy, który starannie sortujemy,a następnie myjemy. Wysuszyć czystym i suchym ręcznikiem, a następnie wlać na suchą patelnię. Kładziemy go na średnim ogniu, smażymy jęczmień na Lekki złoty kolor. Następnie wlej płatki z patelni na płaski talerz i pozostaw do ostygnięcia.
wlej ziarna kolendry i kminku do pojemnika, w którym napój będzie podawany. Tam wysyłamy schłodzone jęczmień perłowy. Teraz wypełnij wszystko bimberem (a bimber powinien być bardzo wysokiej jakości, bez nieprzyjemnego zapachu lub smaku) i wymieszaj. Zamykamy Pojemnik hermetycznie i umieszczamy go w ciemnym miejscu (temperatura 21-23 stopni). Zostawiamy przyszły napój na 3 tygodnie, a nalewkę należy wstrząsnąć co trzy dni.
po upływie określonego czasu nalewka nabierze charakterystycznego aromatu chleba, a jej kolor stanie się lekko złoty. Nawiasem mówiąc, liczy się. nalewka otrzymała swoją nazwę ze względu na podobieństwo aromatu do zapachu chleba Borodino.
następnym krokiem jest filtrowanie nalewki. Robimy to przez cztery warstwy gazy. Dodaj cukier (lub miód) do napoju, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, smakuj. W razie potrzeby możesz dodać więcej granulowanego cukru (miodu).
wlej nalewkę do pięknych butelek, Zamknij hermetycznie pokrywkami i włóż do piwnicy (lodówki) na 3 dni. Po upływie tego czasu napój będzie gotowy do spożycia.
gotową nalewkę należy przechowywać w piwnicy przez 5 lat, ale z reguły zawsze kończy się nieco szybciej.
Wesołych spotkań towarzyskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g