kompot z jagód z sokiem z cytryny i skórką
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek mieszamy wodę, cukier i kawałki skórki z cytryny, doprowadzamy to wszystko do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, po czym usuwamy skórkę z cytryny – już zrobiła swoje – dała swój niepowtarzalny aromat. Włóż jagody do wody i gotuj przez kolejne 5 minut (poczekaj, aż jagody zaczną pękać). Zdejmij patelnię z ognia i dodaj sok z cytryny. Wszyscy! Podawaj kompot jagodowy na zimno lub na ciepło według własnego gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g